Flyttar på grund av SD

Katarina von Bredow funderar nu allvarligt på att flytta på grund av den ökande främlingsfientligheten.

Katarina som bott i Östbo/Västbo i många år bor nu strax utanför Rydaholm, i samhället Hjortsberga. Hon är helt enkelt chockad över att Sverigedemokraterna fick 25 procent av rösterna i detta samhälle.

– Hjortsberga har varit otroligt vänligt mot mig. Jag har fantastiska grannar och Hjortsbergaskolan jobbar hårt med att betona allas lika värde. Men det hindrar inte att jag är chockad och besviken över den småsinthet som uppenbarligen döljer sig under den polerade ytan. Jag har rest mycket i världen. Jag har sett, mött och pratat med så många som drömmer om att få säga vad de tycker – eller bara få mat för dagen, säger Katarina.

– Jag kommer aldrig att tycka att vi som har råd inte ska dela med dem som inte har det. Det är inte enkelt att hitta ett bra sätt att ta emot och hjälpa andra, men att det är svårt är ingen godtagbar ursäkt. Och det där snacket om att hjälpa på plats är … Så dumt att jag inte finner ord! De som har tagit sig ända till oss har nått långt långt förbi möjligheten att få hjälp ”på plats”. De ville inte detta. Det är ingens dröm att överge allt. Ingens dröm att sälja allt man har, lämna sin familj och sätta sig i en livsfarlig överlastad båt över Medelhavet. Vi är här. Vi har råd. De behöver hjälp. En dag kanske det är jag som behöver den hjälpen.

– SD har sina rötter i nazismen, i Bevara Sverige Svenskt. Minns ni det? Det är de som nu är ”rumsrena” och framröstade. Att vända ryggen till har inte hjälpt. Att den ena skandalen efter den andra om järnrör och uttalanden som skulle ha fått andra partier att pulvriseras har inte heller ändrat något. Nu är de här. Och mina grannar, var fjärde människa jag möter när jag går på morgonpromenad med min hund, har röstat på dem. Jag tänker ta striden. Nu får de vara med. Nu får de svara. Nu får de tala om hur de har tänkt.

– Jag vill förstås att våra gamla ska ha det bra, att skolan ska vara bra (och inkluderande!), jag kan också förstå rädslan. Men det är ingen ursäkt, berättar Katarina, som nu planerar att flytta till Södra Torp i Rydaholm.

141003_katarina_von_bredow

Jag kommer aldrig att tycka att vi som har råd inte ska dela med dem som inte har det, säger Katarina von Bredow. Arkivbild

19 kommentarer
 1. matto skriver:

  Flytta då !

 2. A skriver:

  Snälla flytta, Behövs inte folk som inte respekterar ett demokratiskt val. Du kan ju flytta till ett mer demokratiskt land om du nu hittar det.

 3. Svensk Svensson skriver:

  All heder åt dig, Katarina!

 4. matto skriver:

  Det handlar väl inte om rasism om man tycker att det är för mycket invandrare i Sverige eller i vissa områden. an har väl en röst i detta demokratiska samhälle. Vi ogillar olika tänk på det. Alltid ska det handla om att man inte gillar hudfärg osv. Har inte med det att göra. JAG ÄR INTE RASIST MEN JAG TYCKER DET KOMMER FÖR MÅNGA MÄNNISKOR HIT TILL SVERIGE SOM VI SÄTTER I UTANFÖRSKAP. DET ÄR VÅR KÄRA REGERING SOM INTE KAN GE DEM RIKTIGA JOBB, BOSTÄDER OSV. OCH DÅ BLIR DET UTANFÖRSKAP OCH FRÄMLINGFIENTLIGET. KLAGA PÅ VÅRA POLITIKER I STÄLLET SOM INTE SKÖTER SITT JOBB. INTE PÅ VANLIGA MÄNNISKOR SOM TYCKER INVANDRINGEN BARKAT ÅT SKOGEN.

 5. anna skriver:

  Ja men visst flytta om du nu går runt och tror att du är hatad av varfjärde granne. Men det är du med dina åsikter om att SD med väljare är rasister som skapar problem, ni bygger just nu upp en hatkampanj mot det egna folket på grund av vad dom valde att lägga i valurnorna. Jag förnekar inte att det visst finns folk inom SD som inte borde vara där, men alla är inte invandrarhatare.

 6. Realist skriver:

  Bra Katarina, dessbättre har jag inga rasister som närmaste grannar o det känns skönt

 7. Nisse skriver:

  Välkommen till Värnamo, vi är mer toleranta här! :)

 8. Katarina von Bredow skriver:

  Hatet finns inte här. Hatet finns bland de rädda. Jag är för demokratin. Jag är för att alla ni som har röstat SD har fått rätt att göra det. Jag är för att SD har fått den plats som folket har önskat. Men måste jag hålla med om grundtanken? Måste jag känna att okej det här är vad vi vill eftersom många tydligen vill det? Nej. Det är lika mycket min rätt att känna att jag inte vill vara en del av det. JAG är inte hatad av var fjärde granne. Jag är väl omhändertagen. Jag har det bra. Det här handlar inte om mig. Jag vill bara fråga folk: var det verkligen det här ni ville? Och om det var det är jag i min fulla rätt att säga: Men det var inte min dröm, inte min önskan om samhället.

 9. matto skriver:

  Vänta till nästa väl när SD är det näst största partiet. Men då flyttar väl du utomlands! Men din ton Katarina. Att du ska flytta på grund av att SD fått mycket röster är patetiskt

 10. Josefin skriver:

  Ni som röstar på SD, varför tar ni åt er så fort någon säger något kritiskt? Man måste få vara kritisk och ventilera sin åsikt, precis som just ni gör! Ni tycker att det är för stor invandring, vilket ni påtalar hela tiden. Varför kan då inte Katarina få uttrycka sin oro över att folk har dessa åsikter?
  Jag håller med dig Katarina. Jag älskar platsen jag bor på, men är rädd för de åsikter som sprider sig. Precis som SD:väljare är rädd för för mycket invandring, så är jag rädd för att vi ska tappa medmänskligheten. Dessa människor flyr för sina liv. Vad hade ni gjort i deras sits?

 11. Anna skriver:

  Vist stämmer det du säger, men vad har du för rätt att säga att vart 4:e granne till dej sitter och gruvar på hat, du antyder ju att dom är rasister som valt att rösta på ett rasistparti vilket SD inte är. Tycker du att V är ett kommunistpati? Kommunisterna har skördat över 140 miljoner människoliv och skördar fortfarande liv, jag har inte någon gång hört att dom skulle vara ett rasistparti. Kan det inte bara vara så att dom röstat på SD som enda parti som har lyft fram just det här med att asylnvandringen kostar pengar och att man vill begränsa dom summorna och satsa dom pengarna på det folk som redan idag bor i Sverige oavsett ursprung. Men det spelar ingen roll var i landet du bor för du kommer att stöta på SD-väljare i var 8:e person du träffar på gatan eller i det område du väljer att flytta till

 12. anna skriver:

  Det är ingen som röstat på SD som är rädd för invandrare, vad har du fått det ifrån?
  Nej det som skrämmer mej är hatet och den växande rasimen som riktas mot SD och dess väljare. Dessutom hyllas det genom media, kyrkor och allmänhet. Det skrämmer mej att hatet hela tiden ökar mot det egna folket.

 13. matto skriver:

  Bra skrivet anna . Hoppas dom fattar

 14. Peter skriver:

  Upp till var och en att välja var man vill bo, men SD växer sej starkare över hela landet som väl är.

 15. Maria skriver:

  Då tycker jag att du ska flytta!

 16. Observer skriver:

  Hej Katarina!
  Först ett stort tack för dina kloka och nyanserade ord! Och som vanligt så går drevet igång så fort någon skriver en kritisk tanke om SD – det är mycket välorganiserat. Det stora flertalet tar inte upp något om det du skriver utan det är exakt de formuleringar bokstav för bokstav som översvämmar kommentarfälten. Men det har jag vant mig vid. Skriver jag själv något kritiskt om SD kan det ta några timmar utan att drevet går igång, inom några minuter kan det sedan vara 8 -12 inlägg som försvara SD. Välorganiserat… Men jag hoppas att du bor kvar – det är ingen lösning att flytta. Jag tror också att det är viktigt att göra skillnad på järnrör och rasism från kretsar i partiledningen och vanligt folk som är oroliga eller uppskrämda.
  Till alla er som säger att SD inte skulle vara rasistiskt: till och med en domstol har slagit fast att det är ok att kalla SD för rasistiskt. Varför är det så viktigt för er att inte bekänna färg?

 17. invandrare skriver:

  För ett antal år sedan hade jag upplevt nationalismen som växte sig till hatet. Och det blev ännu värre. Tendensen finns här med. Bara tiden kommer att utvisa vad som håller på att hända i framtiden. Vi hade Tyskland på 30-talet, Balkan på 90-talet och vet vad som hänt där.
  Att argumentera med nationalister är omöjligt och olönsamt. Det ger inget. De lever i sin egen Värld. Nationalister/konservatister lever i en bubbla där det bara finns deras egen sanning och en verklighet präglad av hat mot allting som är annorlunda. Idag är det asylsökande, imorgon alla andra invandrare, i övermorgon HBT-personer, och senare handikappade, oliktänande….
  Hur många invandrare bor i Hjortsberga och vilka negativa erfarenheter de har av invandringen? Vilka är deras skäl att rösta till SD? Personröster till kända lokala profiler där det egna släktingar och bekanta kan bekräfta och berätta om en skrämmande främlingsfientlighet.
  Men, vi får väl acceptera det och finna oss i det. Vi kanske kommer att bli tvungna att fly eller flytta igen. Tänk bara vad kommer att kosta ett hus i Rydaholm eller Värnamo om 5000 invandrare flyttar och säljer sina hus och bostadsrätter? Hur många butiker kommer att upphöra? Hur långa väntetider kommer att bli på Värnamo sjukhus utan 40% av utländska överläkare? Vem kommer att ta hand om mycket annat? Verkligheten är aldrig svart eller vit!

 18. petter skriver:

  Är det inte så att dom etablerade partierna har skapat SD efter som dom inte vågar ta tag i den enda punkt som dom har ?

 19. Anna skriver:

  Till Observer du tycker att SD:s väljare kör igång ett drev så fort det skrivs något negativt! Kom igen nu, har du missat dreven som pågått under hela SD:s valkampanj? Nä just det ja du har säkert hyllat den liksom många andra. Sd har ju dubblerat sina väljare på 4 år, tror du/ni att invandrar hatet växer i Sverige? Det tror inte jag, fö jag personligen är i vare sig rasist, nazist eller homofob, men har ändå valt att lägga min röst på ett parti som vågar ta tag i frågan om vi har råd att fortsätta att ta emot asylinvandring i den takt som nu sker i Sverige.
  Men varför flytta SD har ju inget inflytande i några frågor som rör Sverige, alla dörrar är ju stängda, vad är ni så rädda för? Vi har ju en ny regering nu som till och med har tagit bort integrationsministerposten. Då innebär det väl att vi inte har några problem med invandratäta områden i Sverige, där människor ifrån olika länder med olika kulturer och religioner ska leva ett liv sida vid sida i ett Sverige som verkligen har öppnat sitt hjärta, som tar emot dom och ger dom ett tryggt och varmt samhälle att levi i.

  Till Invandrare det var ju lite komiskt att du tog just Rydaholm som exempel, som du vet så las ju Gummifabriken ner i Rydaholm för många år sedan för att flyttas till Värnamo, jag var en av dom som skulle ta över Rydaholmsfabrikens produktion när den kom till Vmo. Därför fick jag och några till pendla till Rydaholm under 5 månaders tid för att lära oss dom olika jobben på plats.
  Det som mötte mej där var förfärligt, på min avdelning jobbade 5 vietnamesiska kvinnor, deras män och flera vietnameser jobbade på andra avdelningar i fabriken. När vi första dagen på jobbet skulle ta rast så försvann vietnamesikorna till ett eget fikarum, eller så satte dom sig vid ett eget bord långt från oss svenskar, men under månaderna som gick så lärde jag känna dom allt mer.Då berättade dom för mej/oss att dom bott i Rydaholm ända sedan dom kom till Sverige, men att dom inte hade en enda svensk vän, ingen som någonsin pratat med dom, hur utstötta dom känt sig både på jobb och i samhället (Rydaholm) i det här fallet.

  När vi så småningom kom ner till Värnamo var det dags för vår första gemensamma firmafest, valfritt att placera sig på dom, då grupperade sig mina vietnamesika arbetskamrater vid ett bord längst in i lokalen, men då kom vi som lärt känna dom så väl och satte oss vid samma bord, under den kvällen dansade vi, pratade åt och drack gott, en hel lyckad kväll helt enkelt. På Måndagen kom en tjej fram till mej, (skriver inte hennes namn här) och sa ”Anna jag har aldrig haft så roligt i Sverige innan och det var första gången min man dansade sedan han kom till Rydaholm, vilket då var 15 år”, och dom hade varit på många fester.

  Så kom inte å säg att hatet gror bara för att man röstat på SD.

Posta en kommentar

Loading Facebook Comments ...
Relaterade nyheter

Så här gör du för att komma in på vår nya sida

08:50 | Har du hamnat på denna sida så ska du givetvis besöka vår nya sida i stället …. http://värnamo.nu Fungerar… Läs mer

Nu byter vi till nya sidor

10:11 | Framåt lunchtid måndag räknar vi med att göra en flytt till våra nya tidning som framför allt är mobilanpassad…. Läs mer

Fredriksson och Bredow i Värnamo

09:03 | I kväll blir det världspremiär i Värnamo. För första gången kommer det att bjudas på högläsning ur Katarina… Läs mer

Körförbud, narkotikabrott med mera

10:17 | Här följer fler polisnotiser från Värnamo.

Senaste polisnotiserna

10:01 | Här följer de senaste polisnotiserna från Värnamo med omnejd.

Planerar för ny station i Värnamo

08:49 | Om den nya höghastighetsbanan Europabanan kommer passera Värnamo så är det inte säkert att det blir någon station… Läs mer

Bildspel: Rusken runt lockade…

20:04 | I dag har det varit andra dagen av två i arrangemanget Rusken runt.

Mordmisstänkta är släppta

18:47 | De två män som varit anhållna och misstänkta för brottet mord/dråp i Kärda har släppts av jouråklagaren. Beslutet om att… Läs mer

Tånnödagen modell 2015

13:06 | Tånnödagen har firats i många år nu och i går lördag var det dags igen.

Traktorer lockade i Nydala

10:04 | Vi berättade i går om traktorinvasion och mycket mer i samband med Rusken runt.

Mordmisstänkta är 20 och 40 år

09:15 | De två män som är anhållna misstänkta för gårdagens mord i Kärda är födda på 1970-talet och 1990-talet… Läs mer

Hade narkotika i bostaden

09:09 | Strax efter midnatt hittade polisen misstänkt narkotika hemma hos en 40-årig Värnamoman. Polisen hade påträffat honom på stan… Läs mer

Västkust mellan Morups Tånge och Stensjöstrand i Halland

21:52 | Vår natur-och kulturkrönikör Dan Damberg har besökt Västkusten.

Låg på restauranganggolvet…

20:46 | En polispatrull kallades i kväll till en restaurang i centrala Värnamo eftersom en man hade lagt sig på… Läs mer

Brand i container i Värnamo

17:22 | Räddningstjänsten har fått larm o men brand i en container på Ingelundsvägen Vid Volvo och Peltor i Värnamo.

Folkfest för Rusken runt

13:05 | Runt sjön Rusken råder det just ny full aktivitet i varenda buske och vrå. Rusken runt bjuder som… Läs mer

50-årig man mördad i Kärda

11:34 | En man i 50-årsåldern är påträffad död i Kärda. Förundersökning om mord eller dråp är inledd. Flera personer är… Läs mer

Bowling mot cancer

10:11 | Bowlinghallarna runt om i landet går nu samman i kampen mot cancer. I Värnamo arrangerar Bowlingmagasinet söndagen den… Läs mer

Trafikolycka – sex personer inblandade

09:53 | Klockan 09.37 fick SOS larm om en trafikolycka på riksväg 27 mellan Bredaryd-Forsheda med två fordon som det var… Läs mer

Långa ögonfransar hos Sandra

17:36 | Ovanligt många kvinnor i Värnamo promenerar omkring med tjusiga ögonfransar. Nu finns det en förklaring till detta.

Länets psykvård bäst på tillgänglighet

09:16 | Psykiatrin i Jönköpings län är bäst i landet när det gäller tillgänglighet. I Värnamo fick 100 procent av… Läs mer

Skickades hem från akuten med hjärnblödning

08:52 | En ung kvinna skickades hem från sjukhuset i Värnamo med medicin mot kramper. Men sjukhusets läkare hade missbedömt… Läs mer

Sprutar in lim i nyckelhål

08:48 | De senaste dagarna har ett par boende på Nygatan i Värnamo drabbats av ett de inte kunnat ta… Läs mer

Stannade inte för barn – fick böta

08:46 | Polisen hade i går morse en kontroll vid Borbackaskolan i Bor och noterade då att en bilist körde… Läs mer

Bestulen på ny båtmotor

08:46 | En 40-årig Rydaholmsman blev mellan 26–27 augusti bestulen på sin nya båtmotor värd 23 000 kronor som förvarades… Läs mer

Sprang från brottsplatsen

08:45 | ICA Kvantum drabbades vid 20-tiden i går kväll av en stöld av smink. Personal observerade en man som… Läs mer

Stulen mobil kunde spåras

08:42 | En tysk kvinna förlorade sin mobiltelefon Iphone när hon var på Statoil på Växjövägen i Värnamo. Telefonen har… Läs mer

Stölder och misshandel

08:36 | Ett axplock ur polisanmälningar.

Centern debatterar öppna landskap

08:13 | Centerpartiet i Värnamo kommun har sänt oss en insändare där ämnet öppna landskap tas upp. Här kommer den… Läs mer

Ledigt jobb som säljare

20:57 | Nevotex i Nässjö söker via Codeq säljare till möbelbranschen. Läs mer på vår jobbsida.