Högvatten och mildvinter

Vår naturkrönikör Dan Damberg har besökt Fågelforsdammen.

Högvatten och mildvinter, del 1

Högvatten och mildvinter, del 1, en naturkrönika i 8 bilder om en, så här långt, mycket mild vinter och om vattensjuka marker.

Text och foto Dan Damberg, Skillingaryd i mellandagarna julen 2013.

1 IMG_0579

Fågelforsdammens kraftstation i fjärran har verkligen inte problem med för lite vatten i år. Redan på långt håll ser jag att den ”nygrävda” åfåran har mer än en halv meter högre vattenstånd än normalt.

2 IMG_0537

Klibbalarna står med hela rotsocklarna och en bit av stammen under det kraftfullt strömmande vattnet.

I bakgrunden sjunger den lilla gärdsmygen som om våren redan voro här, och i fjärran visslar en strömstare till när den flyger vidare uppströms.

3 IMG_0536

De stensatta strandbrinkarna utmed åns ”nygrävda” åfåra, det vill säga, mer än 100-åriga åfåra, syns inte på grund av det höga vattenståndet.

Den orangeröda veden från en gammal klibbal på andra sidan ån lyser upp den annars grådisiga decemberdagen.

4 IMG_0609

Trots att dammluckorna inte är mycket öppna ser man tydligt kraften i det forsande vattnet. En stålande idé att använda för att generera elektricitet eller för att använda att utföra arbete.

Detta var en av många anledningar till den industriella revolutionen på 1700-talet i framför allt England, som först i mitten av 1800-talet kom till oss i Sverige.

5 IMG_0298

Bilden får symbolisera kraften i vattnets energi, läges- och rörelseenergi, hos vatten i vattendrag, tidvatten, vågor och havsströmmar.

Den helt dominerande anläggningstypen är konventionella vattenkraftverk, vilka producerar el genom att utnyttja skillnaden i lägesenergi hos vatten som tas in på en högre nivå och släpps ut på en lägre nivå i vattendraget, precis som här fast en liten bit bort där turbinerna står.

6 IMG_0548

Konventionell vattenkraft är sedan länge en etablerad energikälla, som år 2009 producerade 3 272 TWh, terawattimmar, el, vilket utgjorde 16 % av världens elproduktion men bara 2,4 % av den totala energiförsörjningen.

I Sverige, som är rikt på flödande vatten, är vattenkraften utbyggd till en normalårsproduktion av 67,5 TWh/år. År 2009 svarade den för 49 % av elkonsumtionen och 13 % av den totala energikonsumtionen. Vid torrår kan elproduktionen minska med upp till 15 TWh och vid våtår öka med maximalt 10 TWh.

7 IMG_0550

Vattenkraften är en förnybar energikälla, men utbyggnaden innebär stora ingrepp i naturen vilket inverkar på mångas intressen.

En ovanjordsstation i en åfåra innebär stora synliga byggnadsverk, även schaktningarna nedströms kan innebära stora ingrepp.

Naturvården påverkas genom att den naturliga vattenföringen ändras, vilket missgynnar vissa växt- och djurarter och gynnar andra. Stora vattenståndsvariationer utarmar dessutom strandvegetationen.

8 IMG_0546

Avslutningsvis lite historia om vattnets kraft och hur vi har utnyttjat detta. Vattenhjul är kända från Kina och antikens länder långt före vår tideräkning och i Sverige finns det stadgor från 1200-talet som reglerar rätten att bygga vattenkvarnar.

Den första praktiskt användbara vattenturbinen konstruerades omkring år 1830. Det första vattenkraftverket byggdes år 1879 i USA för att lysa upp Niagarafallen.

Det första svenska vattenkraftverket tillkom år 1882 i Viskan. I större skala inleddes den svenska utbyggnaden av vattendragen för elproduktion på 1910-talet och nådde sin kulmen mellan 1950–1970.

Harsprånget är ett vattenkraftverk i Luleälven eller Stora Lule älv, i Jokkmokks kommun nära Porjus. Det är Sveriges största vattenkraftverk med en effekt på 977 megawatt. Årsproduktionen är cirka 2 TWh ett normalår, vilket motsvarar cirka 1,5 % av Sveriges elproduktion.

De tre ravinernas damm är en vattenkraftsdamm i Yangtze-floden i sydvästra Kina på gränsen mellan Hubei och Chongqing. Längst ned, vid staden Yichang i Hubei, ligger den stora kraftstationen, Gezhouba. Dammen började byggas år 1993 och när den färdigställdes 2012 var den världens största damm.

Dammen är döpt efter de tre ravinerna som floden flyter igenom. Den är 2 309 meter lång och får en höjd av 185 meter. De 34 turbinerna kan producera en niondel av Kinas elbehov med en total effekt på 22 500 megawatt.

Vattenmagasinet började fyllas den 1 juni 2003 och när det är fyllt kommer det att sträcka sig ända upp till Chongqing, nästan 600 kilometer bort. De 32 huvudturbinerna har en effekt på 700 MW vardera. De två sista turbinerna är för kraftverkets egen energiförsörjning och har en effekt på 50 MW vardera.

Vattenmagasinet kommer till stor del att dränka ravinerna och många andra kulturella och arkeologiska miljöer uppströms. Detta medför att 1,4 miljoner människor är tvungna att flytta på grund av det stigande vattnet.

Den 13 oktober år 2007 meddelande den kinesiska regeringen att ytterligare fyramiljoner invånare kring floden måste omplaceras.

Regleringen får även betydande negativ återverkan på det akvatiska ekosystemet. Det förefaller i december år 2006, som om dammbygget har varit en slutlig bidragande faktor till utrotningen av den kinesiska floddelfinen. Dessa problem har medfört protester, både i och utanför Kina.

Läs mer om:

Posta en kommentar

Loading Facebook Comments ...
Relaterade nyheter

Så här gör du för att komma in på vår nya sida

08:50 | Har du hamnat på denna sida så ska du givetvis besöka vår nya sida i stället …. http://värnamo.nu Fungerar… Läs mer

Nu byter vi till nya sidor

10:11 | Framåt lunchtid måndag räknar vi med att göra en flytt till våra nya tidning som framför allt är mobilanpassad…. Läs mer

Fredriksson och Bredow i Värnamo

09:03 | I kväll blir det världspremiär i Värnamo. För första gången kommer det att bjudas på högläsning ur Katarina… Läs mer

Körförbud, narkotikabrott med mera

10:17 | Här följer fler polisnotiser från Värnamo.

Senaste polisnotiserna

10:01 | Här följer de senaste polisnotiserna från Värnamo med omnejd.

Planerar för ny station i Värnamo

08:49 | Om den nya höghastighetsbanan Europabanan kommer passera Värnamo så är det inte säkert att det blir någon station… Läs mer

Bildspel: Rusken runt lockade…

20:04 | I dag har det varit andra dagen av två i arrangemanget Rusken runt.

Mordmisstänkta är släppta

18:47 | De två män som varit anhållna och misstänkta för brottet mord/dråp i Kärda har släppts av jouråklagaren. Beslutet om att… Läs mer

Tånnödagen modell 2015

13:06 | Tånnödagen har firats i många år nu och i går lördag var det dags igen.

Traktorer lockade i Nydala

10:04 | Vi berättade i går om traktorinvasion och mycket mer i samband med Rusken runt.

Mordmisstänkta är 20 och 40 år

09:15 | De två män som är anhållna misstänkta för gårdagens mord i Kärda är födda på 1970-talet och 1990-talet… Läs mer

Hade narkotika i bostaden

09:09 | Strax efter midnatt hittade polisen misstänkt narkotika hemma hos en 40-årig Värnamoman. Polisen hade påträffat honom på stan… Läs mer

Västkust mellan Morups Tånge och Stensjöstrand i Halland

21:52 | Vår natur-och kulturkrönikör Dan Damberg har besökt Västkusten.

Låg på restauranganggolvet…

20:46 | En polispatrull kallades i kväll till en restaurang i centrala Värnamo eftersom en man hade lagt sig på… Läs mer

Brand i container i Värnamo

17:22 | Räddningstjänsten har fått larm o men brand i en container på Ingelundsvägen Vid Volvo och Peltor i Värnamo.

Folkfest för Rusken runt

13:05 | Runt sjön Rusken råder det just ny full aktivitet i varenda buske och vrå. Rusken runt bjuder som… Läs mer

50-årig man mördad i Kärda

11:34 | En man i 50-årsåldern är påträffad död i Kärda. Förundersökning om mord eller dråp är inledd. Flera personer är… Läs mer

Bowling mot cancer

10:11 | Bowlinghallarna runt om i landet går nu samman i kampen mot cancer. I Värnamo arrangerar Bowlingmagasinet söndagen den… Läs mer

Trafikolycka – sex personer inblandade

09:53 | Klockan 09.37 fick SOS larm om en trafikolycka på riksväg 27 mellan Bredaryd-Forsheda med två fordon som det var… Läs mer

Långa ögonfransar hos Sandra

17:36 | Ovanligt många kvinnor i Värnamo promenerar omkring med tjusiga ögonfransar. Nu finns det en förklaring till detta.

Länets psykvård bäst på tillgänglighet

09:16 | Psykiatrin i Jönköpings län är bäst i landet när det gäller tillgänglighet. I Värnamo fick 100 procent av… Läs mer

Skickades hem från akuten med hjärnblödning

08:52 | En ung kvinna skickades hem från sjukhuset i Värnamo med medicin mot kramper. Men sjukhusets läkare hade missbedömt… Läs mer

Sprutar in lim i nyckelhål

08:48 | De senaste dagarna har ett par boende på Nygatan i Värnamo drabbats av ett de inte kunnat ta… Läs mer

Stannade inte för barn – fick böta

08:46 | Polisen hade i går morse en kontroll vid Borbackaskolan i Bor och noterade då att en bilist körde… Läs mer

Bestulen på ny båtmotor

08:46 | En 40-årig Rydaholmsman blev mellan 26–27 augusti bestulen på sin nya båtmotor värd 23 000 kronor som förvarades… Läs mer

Sprang från brottsplatsen

08:45 | ICA Kvantum drabbades vid 20-tiden i går kväll av en stöld av smink. Personal observerade en man som… Läs mer

Stulen mobil kunde spåras

08:42 | En tysk kvinna förlorade sin mobiltelefon Iphone när hon var på Statoil på Växjövägen i Värnamo. Telefonen har… Läs mer

Stölder och misshandel

08:36 | Ett axplock ur polisanmälningar.

Centern debatterar öppna landskap

08:13 | Centerpartiet i Värnamo kommun har sänt oss en insändare där ämnet öppna landskap tas upp. Här kommer den… Läs mer

Ledigt jobb som säljare

20:57 | Nevotex i Nässjö söker via Codeq säljare till möbelbranschen. Läs mer på vår jobbsida.