Lindekullen

Vår naturkrönikör Dan Damberg har besökt Lindekullen.

Lindekullen, en begravningsplats i Voxtorps socken

Lindekullen, en begravningsplats i Voxtorps socken, Östbo härad, en natur- och kulturkrönika i 9 bilder om livet och döden, två sidor av samma mynt.

Text och foto Dan Damberg, Skillingaryd, i senare delen av november månad anno 2013.

1 IMG_0035

En liten oansenlig skylt invid den vackra Lindekullen, eller Linnekullen, en begravningsplats i Voxtorps socken, Östbo härad, i Jönköpings län inte långt från samhället Bor, vackert belägen med en skön utsikt över sjön Flåren, i Värnamo kommun, berättar följande historia,

”Godsägaren Leonard Jonathan Lindström som levde mellan 1794 och 1870 lät inrätta denna gravplats för sig själv, sin maka, sin familj och deras efterkommande, efter kungligt tillstånd givet av Carl den XV den 13 oktober 1870. Invigningen av gravplatsen förrättades av biskoben i Växjö, Henrik Gustav Hultman.

Lindström kom från Östhammar i Uppland och var verksam i S:t Petersburg i Ryssland mellan åren 1818-1846. År 1829 gifte han sig med franskfödda Anne Eugenie Gonon, 1811-1885, och 1842 inköpte makarna Edhs säteri. Överflyttningen från Ryssland skedde successivt fram till år 1846.  Gården fanns kvar i släktens ägo intill 1873.

Inom den med järnstaket inhägnade graven vilar L J Lindström och hans maka samt några av deras barn med respektive makar. Lindekullen hyser därutöver ett trettiotal gravar där ättlingar till familjen fått sitt sista vilorum. Över några av gravarna är stenar resta, men inte över alla. Var därför aktsam när du beträder kullen.

Makarna Lindströms barnbarn bildade Edh-släktens Förening till stärkande av familjebanden. Släktens medlemmar samlas sedan 1930-talet vart tredje år till släktmöten. Gravplatsen är en viktig del av släktens kulturella arv.

Lindekullen sköts nu med gemensamma insatser av Voxtorps pastorat, Värnamo kommun, Länsstyrelsen i Jönköping samt Edh-släktens Förening.

2 IMG_0036

Linden, ”Tilia cordata”, är ett lövfällande, upp till drygt 20 meter högt träd med stor krona och hjärtlika blad, från nedre delen av stammen bildas ofta mängder med skott. Årsskotten är kala, bladen är små, gröna och också kala, bladundersidan är blågrön och har små rostfärgade hårtofsar i nervvinklarna. Höstfärgen är gulgrön.

Lind blommar i juli-augusti med bleka blommor som sitter tillsammans i upprätta eller hängande klasar. Blomklasarna har vanligen mellan fem och femton blommor. Linden är insektspollinerad till skillnad från de flesta andra träd, arten blommar sent och är det träd som blommar sist på säsongen. Frukten är en nöt som är rund till päronformad, tunnskalig samt med otydliga åsar.

3 IMG_0037

Linden är vanlig i södra och mellersta Sverige och den hör hemma i ädellövskogarnas flora, liksom almen, ”Ulmus glabra”, lönnen, ”Acer platanoides” och eken, ”Quercus robur”. Den första fynduppgiften är från medeltiden.

Lindens ved är mjuk och används ofta till snideriarbeten, flera av regalskeppets Vasas skulpturer är till exempel gjorda av lind. Veden har också använts för framställning av ritkol. Barken har ett bastlager som använts till rep, mattor och för trädgårdsändamål.

Lindblommor har använts i medicinen sedan medeltiden eftersom te av lindblommor ansågs svettdrivande. Lindar producerar rikligt med nektar och besöks gärna av bin, och ger den så kallade lindblomshonungen.

Inom farmakologin har både blommor, bark och kol använts med arbetsnamn som ”Tiliæ Flores”, ”Cortex interior” och ”Carbones”. Linden planteras ofta som parkträd, även om hybriden parklind, ”Tilia x vulgaris” är vanligare i odling.

4 IMG_0038

Carl von Linnés far, Nils Linnæus, tog sitt efternamn efter en ovanligt stor lind som växte vid Stegaryd i Småland.

Artnamnet ”cordata” är från latinets ”cordatus” för ”hjärtlik”, ”hjärtformig” och syftar på bladformen. Det svenska namnet lind är känt sedan medeltiden.

”Mig finner ingen,
ingen jag finner.
Alm, hägg och hassel blomstra för vind –
Jag ler åt alla,
alla åt mig le.
Alm, hägg och hassel, lönn, sälg och lind
blomstra för vind,
buga för vind –
ett vet jag bättre än klänga och springa,
det är att sjunga här under lind.”

Ur ”Tintomaras sång” av Carl Jonas Love Almqvist från ”Drottningens juvelsmycke”, år 1854.

5 IMG_0039

Här vilar godsägaren Leonard Jonathan Lindström och hans hustru Anne Eugenie Gonon, inskriptionen på gravstenen är som följer,

”L J Lindström 15/8 1795 9/12 1870 Hans maka Anne Eugenie f. Gonon 13/6 1811 27/5 1885 Joh. 3:16”

Johannes 3:16 är ett ofta citerat bibelord. Det står i Johannesevangeliet i Nya Testamentet. Versen brukar ofta kallas för Lilla Bibeln eftersom bibelordet, i stort sett, beskriver vad hela den kristna tron går ut på. Till skillnad från islam och judendomen säger kristendomen att Jesus är både Messias och Guds son.

Enligt Bibel 2000 lyder Johannes 3:16:

”Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv”

6 IMG_0040

Det är vackert och fridfullt på Lindekullen, en plats där man tänker efter, funderar och begrundar, såväl naturen och vår egen korta tid här.

7 IMG_0041

Ännu en stor och vacker gravsten med inskriptionen; ”K A H Reuterswärd 1838 1930 och hans maka Elisabet Reuterswärd f. Lindström 1846 1931 Tio söner reste vården”

8 IMG_0042

Här inbäddad bland vackert brunröda höstlöv av lind och ek vilar; ”Maria Mannerstedt 15/7 1867 20/6 1937 Upp. 1:5”

Upp. 1:5: ”och från Jesus Kristus, det trovärdiga vittnet, den förstfödde från de döda och härskaren över jordens kungar. Han som älskar oss och har löst oss från våra synder med sitt blod”

I sin helhet står det; ”Detta är Jesu Kristi uppenbarelse, som Gud gav honom för att visa sina tjänare vad som snart skall ske. Han sände sin ängel och lät sin tjänare Johannes veta det, han som har vittnat om Guds ord och Jesu Kristi vittnesbörd, allt han har sett. Salig den som läser upp och saliga de som hör orden i denna profetia och bevarar det som står skrivet i den. Ty stunden är nära.

Från Johannes till de sju församlingarna i Asien. Nåd och frid från honom som är och som var och som kommer och från de sju andarna framför hans tron och från Jesus Kristus, det trovärdiga vittnet, den förstfödde från de döda och härskaren över jordens kungar. Han som älskar oss och har löst oss från våra synder med sitt blod och som har gjort oss till ett kungadöme, till präster åt sin Gud och fader, honom tillhör härligheten och väldet i evigheters evighet, amen.

Se, han kommer med molnen, och varje öga skall se honom, också de som har genomborrat honom, och alla jordens stammar skall brista ut i klagan för hans skull. Ja, amen. Jag är A och O, säger Herren Gud, han som är och som var och som kommer, allhärskaren.

9 IMG_0043

Det vackra och kraftfulla järnstaketet vaktar väl de här innanför vilande människor som en gång genomförde sin livsgärning i dessa vackra marker.

Avslutningsvis, den kraftfullt mossbelupna lindstammen i bakgrunden är sådan därför att den lutar och därför sipprar näringsrikt vatten nedför just denna sida, mossor till gagn.

Läs mer om:

Posta en kommentar

Loading Facebook Comments ...
Relaterade nyheter

Så här gör du för att komma in på vår nya sida

08:50 | Har du hamnat på denna sida så ska du givetvis besöka vår nya sida i stället …. http://värnamo.nu Fungerar… Läs mer

Nu byter vi till nya sidor

10:11 | Framåt lunchtid måndag räknar vi med att göra en flytt till våra nya tidning som framför allt är mobilanpassad…. Läs mer

Fredriksson och Bredow i Värnamo

09:03 | I kväll blir det världspremiär i Värnamo. För första gången kommer det att bjudas på högläsning ur Katarina… Läs mer

Körförbud, narkotikabrott med mera

10:17 | Här följer fler polisnotiser från Värnamo.

Senaste polisnotiserna

10:01 | Här följer de senaste polisnotiserna från Värnamo med omnejd.

Planerar för ny station i Värnamo

08:49 | Om den nya höghastighetsbanan Europabanan kommer passera Värnamo så är det inte säkert att det blir någon station… Läs mer

Bildspel: Rusken runt lockade…

20:04 | I dag har det varit andra dagen av två i arrangemanget Rusken runt.

Mordmisstänkta är släppta

18:47 | De två män som varit anhållna och misstänkta för brottet mord/dråp i Kärda har släppts av jouråklagaren. Beslutet om att… Läs mer

Tånnödagen modell 2015

13:06 | Tånnödagen har firats i många år nu och i går lördag var det dags igen.

Traktorer lockade i Nydala

10:04 | Vi berättade i går om traktorinvasion och mycket mer i samband med Rusken runt.

Mordmisstänkta är 20 och 40 år

09:15 | De två män som är anhållna misstänkta för gårdagens mord i Kärda är födda på 1970-talet och 1990-talet… Läs mer

Hade narkotika i bostaden

09:09 | Strax efter midnatt hittade polisen misstänkt narkotika hemma hos en 40-årig Värnamoman. Polisen hade påträffat honom på stan… Läs mer

Västkust mellan Morups Tånge och Stensjöstrand i Halland

21:52 | Vår natur-och kulturkrönikör Dan Damberg har besökt Västkusten.

Låg på restauranganggolvet…

20:46 | En polispatrull kallades i kväll till en restaurang i centrala Värnamo eftersom en man hade lagt sig på… Läs mer

Brand i container i Värnamo

17:22 | Räddningstjänsten har fått larm o men brand i en container på Ingelundsvägen Vid Volvo och Peltor i Värnamo.

Folkfest för Rusken runt

13:05 | Runt sjön Rusken råder det just ny full aktivitet i varenda buske och vrå. Rusken runt bjuder som… Läs mer

50-årig man mördad i Kärda

11:34 | En man i 50-årsåldern är påträffad död i Kärda. Förundersökning om mord eller dråp är inledd. Flera personer är… Läs mer

Bowling mot cancer

10:11 | Bowlinghallarna runt om i landet går nu samman i kampen mot cancer. I Värnamo arrangerar Bowlingmagasinet söndagen den… Läs mer

Trafikolycka – sex personer inblandade

09:53 | Klockan 09.37 fick SOS larm om en trafikolycka på riksväg 27 mellan Bredaryd-Forsheda med två fordon som det var… Läs mer

Långa ögonfransar hos Sandra

17:36 | Ovanligt många kvinnor i Värnamo promenerar omkring med tjusiga ögonfransar. Nu finns det en förklaring till detta.

Länets psykvård bäst på tillgänglighet

09:16 | Psykiatrin i Jönköpings län är bäst i landet när det gäller tillgänglighet. I Värnamo fick 100 procent av… Läs mer

Skickades hem från akuten med hjärnblödning

08:52 | En ung kvinna skickades hem från sjukhuset i Värnamo med medicin mot kramper. Men sjukhusets läkare hade missbedömt… Läs mer

Sprutar in lim i nyckelhål

08:48 | De senaste dagarna har ett par boende på Nygatan i Värnamo drabbats av ett de inte kunnat ta… Läs mer

Stannade inte för barn – fick böta

08:46 | Polisen hade i går morse en kontroll vid Borbackaskolan i Bor och noterade då att en bilist körde… Läs mer

Bestulen på ny båtmotor

08:46 | En 40-årig Rydaholmsman blev mellan 26–27 augusti bestulen på sin nya båtmotor värd 23 000 kronor som förvarades… Läs mer

Sprang från brottsplatsen

08:45 | ICA Kvantum drabbades vid 20-tiden i går kväll av en stöld av smink. Personal observerade en man som… Läs mer

Stulen mobil kunde spåras

08:42 | En tysk kvinna förlorade sin mobiltelefon Iphone när hon var på Statoil på Växjövägen i Värnamo. Telefonen har… Läs mer

Stölder och misshandel

08:36 | Ett axplock ur polisanmälningar.

Centern debatterar öppna landskap

08:13 | Centerpartiet i Värnamo kommun har sänt oss en insändare där ämnet öppna landskap tas upp. Här kommer den… Läs mer

Ledigt jobb som säljare

20:57 | Nevotex i Nässjö söker via Codeq säljare till möbelbranschen. Läs mer på vår jobbsida.