Morups tånge i augustiljus

Vår krönikör Dan Damberg minns sommaren på Morups tånge.

Morups tånge i augustiljus

Morups tånge i augustiljus, min 500:e natur- och kulturkrönika, denna gång några sommarminnen i 11 bilder från naturreservatet norr om staden Falkenberg i landskapet Halland.

Text och foto Dan Damberg, Skillingaryd några dagar in i augusti månad 2013.

 

1 IMG_8771

En bit in i den allt mörkare hösten 2013 kan det vara skönt i få minnas den fantastiska sommaren som gick, som vanligt alldeles för fort.

Bilden är tagen från norr mot söder och visar Korshamnsviken där jag tillbringat många timmar under årens lopp med kikare och kamera med start under tidigt 70-tal, spanande efter fåglar och sökande efter blommor, lavar, mossor och insekter.

Aldrig har jag blivit besviken efter ett besök här, alltid har jag hittad något spännande, vackert och ovanligt.

Vad är det förresten för ljust ”bylte” som ligger på stranden något under horisonten till vänster?

2 IMG_8785

En vitklöver är inte alltid en vitklöver, åtminstone inte här vid Morups tånge. Det gäller att kontrollera med någon flora för att vara säker om man inte hittar denna vita klöver överblommad.

3 IMG_8780

Nu är det som ni kan se inte längre en vitklöver utan en smultronklöver, och visst ser den överblommade blomställningen ut som ett smultron men kanske ännu mer som ett ljust hallon med sina uppblåsta foder. Det gamla namnet blåsklöver känns faktiskt som ett bättre namn.

4 IMG_8782

Smultronklöver, ”Trifolium fragiferum”, är en flerårig, kal ört med krypande, rotslående stjälkar. Bladen är långskaftade och de tre småbladen är elliptiska eller omvänt äggrunda med fint sågad kant. Smultronklöver blommar i juli-augusti och blomhuvudena är små och runda samt sitter på långa skaft från bladvecken och har hinnaktiga stödblad vid basen. Kronan är vit, eller vanligen rödlätt, och blir efterhand blekröd.

Fodren är nätådriga och håriga, de tillväxer i frukt och blir starkt uppblåsta, något genomskinliga och bildar en bollformad, gråbrun fruktställning. Frukten är en liten balja som sitter helt innesluten i fodret, den innehåller vanligen två, ibland fläckiga, frön.

Smultronklöver är som sagt mest lik vitklöver, ”Trifolium repens”, men den senare har kala foder som inte blir uppblåsta i frukt.

Smultronklöver är ganska vanlig på havsstrandängar längs kusten, precis som här vid Morups tånge, från Bohuslän till Uppland. Den första fynduppgiften är från Uppland och publicerades av Anders Celsius år 1732.

Artnamnet ”fragiferum” kommer av ”Fragaria”, som är det vetenskapliga namnet på släktet smultron, och ”ferre” för ”bära”. Namnet syftar, liksom det svenska namnet, på fruktställningen.

”Genom sina på marken utbredda stjelkar och klart gröna, talrika blad, bildar denna art icke sällan jemna och vackra mattor. Blommorna äro oansenliga, så att hvad som egentligen gör växten bemärkt äro de slutligen stora blåskloten, hvilka nästan ligga på marken, icke olika mycket stora smultron, hvadan också artnamnet.”

Ur ”Utkast till svenska växternas naturhistoria II” av C. F. Nyman år 1868.

5 IMG_8767

Bildens pilört, ”Persicaria lapathifolia”, är en mycket variabel art som uppträder i många olika skepnader och man brukar urskilja två underarter. Huvudunderarten strandpilört som vi ser på bilden, ”Persicaria lapathifolia lapathifolia”, karaktäriseras av bladundersidor utan hår, något glesare blomax med få körtlar på axskaftet, samt små frukter som är kortare än två och en halv millimeter och har rundad bas.

Den andra underarten, vanlig pilört, ”Persicaria lapathifolia pallida”, har vanligen hårig bladundersida, täta blomax med talrika körtlar på axskaftet, samt frukter som är minst två och en halv millimeter och har tvär bas.

En varietet ”Persicaria lapathifolia pallida” variteten ”linicola” som förr uppträdde i linåkrar kallas för linpilört.

En skarp gräns mellan underarterna av pilört är ofta svår att dra men vem har sagt att botanik är lätt, men det är mycket roligt.

6 IMG_8775

Triften, ”Armeria maritima”, ska normalt blomma i maj-juni, men man kan som bilden visar hitta blommande exemplar långt in i augusti men också långt in på hösten.

7 IMG_8789

Nu i augusti blommar den vackra och aromatiskt doftande strandmalörten, ”Seriphidium maritimum”, som bäst.

Strandmalört har två underarter, vanlig strandmalört som vi ser på min bild och som är tydligt förvedad vid basen och har gles grenig blomställning, samt underarten baltisk strandmalört som har svagt förvedad stam och smal, ogrenad blomställning.

Den första fynduppgiften är från Hastö på Gotland och publicerades år 1662, men arten är känd sedan medeltiden.

8 IMG_8798

Längst ut på den sydvästra udden av Morups tånge ser landskapet åt norr ut så här, visst är det vackert och här ser man tydligt skillnaden mellan dagens ”lågvatten” och det högvatten som blir när höststormar och ösregn drar in över landskapet Halland.

9 IMG_8800

Den lilla törnsångaren är fortfarande kvar hos oss men om några veckor flyttar den till tropiska Afrika. Arten är faktiskt regelbunden vintergäst ända ner i Zimbabwe och Sydafrika. Vilken resa för denna lilla fågel.

10 IMG_8804

Det finns nästan obegränsat med mat i den överblommade skräppan för bildens honfärgade hämpling. Hämplingen trivs i dessa öppna buskrika marker med frörika örter. Denna naturtyp försvinner dock mer och mer i det moderna jordbrukslandskapet vilket bidragit till att antalet hämplingar minskat kraftigt under senare tid, dock har den ökade odlingen av raps gynnat arten.

Förr var hämplingen en populär burfågel tack vare sin rika repertoar av läten. Dess namn är mycket gammalt och kommer från ordet ”hampa” vilket syftar på att den gärna äter dessa och andra frön.

Hämplingen övervintrar i västra och mellersta Europa samt i medelhavsländerna men några kan stanna i södra Sverige över vintern och flytten sker i mars-maj respektive september-oktober.

11 IMG_8815

Detta var det ljusa bylte som låg på stranden strax under horisonten till vänster från bild 1, med andra ord en fågelskådakollega som förmodligen kommer att få alldeles fantastiska bilder av områdets fågelliv men också ont i ryggen och axlarna, det hade i alla fall jag fått!

På återseende, och full fart mot krönika 1000!

Läs mer om:

Posta en kommentar

Loading Facebook Comments ...
Relaterade nyheter

Så här gör du för att komma in på vår nya sida

08:50 | Har du hamnat på denna sida så ska du givetvis besöka vår nya sida i stället …. http://värnamo.nu Fungerar… Läs mer

Nu byter vi till nya sidor

10:11 | Framåt lunchtid måndag räknar vi med att göra en flytt till våra nya tidning som framför allt är mobilanpassad…. Läs mer

Fredriksson och Bredow i Värnamo

09:03 | I kväll blir det världspremiär i Värnamo. För första gången kommer det att bjudas på högläsning ur Katarina… Läs mer

Körförbud, narkotikabrott med mera

10:17 | Här följer fler polisnotiser från Värnamo.

Senaste polisnotiserna

10:01 | Här följer de senaste polisnotiserna från Värnamo med omnejd.

Planerar för ny station i Värnamo

08:49 | Om den nya höghastighetsbanan Europabanan kommer passera Värnamo så är det inte säkert att det blir någon station… Läs mer

Bildspel: Rusken runt lockade…

20:04 | I dag har det varit andra dagen av två i arrangemanget Rusken runt.

Mordmisstänkta är släppta

18:47 | De två män som varit anhållna och misstänkta för brottet mord/dråp i Kärda har släppts av jouråklagaren. Beslutet om att… Läs mer

Tånnödagen modell 2015

13:06 | Tånnödagen har firats i många år nu och i går lördag var det dags igen.

Traktorer lockade i Nydala

10:04 | Vi berättade i går om traktorinvasion och mycket mer i samband med Rusken runt.

Mordmisstänkta är 20 och 40 år

09:15 | De två män som är anhållna misstänkta för gårdagens mord i Kärda är födda på 1970-talet och 1990-talet… Läs mer

Hade narkotika i bostaden

09:09 | Strax efter midnatt hittade polisen misstänkt narkotika hemma hos en 40-årig Värnamoman. Polisen hade påträffat honom på stan… Läs mer

Västkust mellan Morups Tånge och Stensjöstrand i Halland

21:52 | Vår natur-och kulturkrönikör Dan Damberg har besökt Västkusten.

Låg på restauranganggolvet…

20:46 | En polispatrull kallades i kväll till en restaurang i centrala Värnamo eftersom en man hade lagt sig på… Läs mer

Brand i container i Värnamo

17:22 | Räddningstjänsten har fått larm o men brand i en container på Ingelundsvägen Vid Volvo och Peltor i Värnamo.

Folkfest för Rusken runt

13:05 | Runt sjön Rusken råder det just ny full aktivitet i varenda buske och vrå. Rusken runt bjuder som… Läs mer

50-årig man mördad i Kärda

11:34 | En man i 50-årsåldern är påträffad död i Kärda. Förundersökning om mord eller dråp är inledd. Flera personer är… Läs mer

Bowling mot cancer

10:11 | Bowlinghallarna runt om i landet går nu samman i kampen mot cancer. I Värnamo arrangerar Bowlingmagasinet söndagen den… Läs mer

Trafikolycka – sex personer inblandade

09:53 | Klockan 09.37 fick SOS larm om en trafikolycka på riksväg 27 mellan Bredaryd-Forsheda med två fordon som det var… Läs mer

Långa ögonfransar hos Sandra

17:36 | Ovanligt många kvinnor i Värnamo promenerar omkring med tjusiga ögonfransar. Nu finns det en förklaring till detta.

Länets psykvård bäst på tillgänglighet

09:16 | Psykiatrin i Jönköpings län är bäst i landet när det gäller tillgänglighet. I Värnamo fick 100 procent av… Läs mer

Skickades hem från akuten med hjärnblödning

08:52 | En ung kvinna skickades hem från sjukhuset i Värnamo med medicin mot kramper. Men sjukhusets läkare hade missbedömt… Läs mer

Sprutar in lim i nyckelhål

08:48 | De senaste dagarna har ett par boende på Nygatan i Värnamo drabbats av ett de inte kunnat ta… Läs mer

Stannade inte för barn – fick böta

08:46 | Polisen hade i går morse en kontroll vid Borbackaskolan i Bor och noterade då att en bilist körde… Läs mer

Bestulen på ny båtmotor

08:46 | En 40-årig Rydaholmsman blev mellan 26–27 augusti bestulen på sin nya båtmotor värd 23 000 kronor som förvarades… Läs mer

Sprang från brottsplatsen

08:45 | ICA Kvantum drabbades vid 20-tiden i går kväll av en stöld av smink. Personal observerade en man som… Läs mer

Stulen mobil kunde spåras

08:42 | En tysk kvinna förlorade sin mobiltelefon Iphone när hon var på Statoil på Växjövägen i Värnamo. Telefonen har… Läs mer

Stölder och misshandel

08:36 | Ett axplock ur polisanmälningar.

Centern debatterar öppna landskap

08:13 | Centerpartiet i Värnamo kommun har sänt oss en insändare där ämnet öppna landskap tas upp. Här kommer den… Läs mer

Ledigt jobb som säljare

20:57 | Nevotex i Nässjö söker via Codeq säljare till möbelbranschen. Läs mer på vår jobbsida.