Skillingaryds skjutfält, grått och disigt

Vår naturkrönikör Dan Damberg har besökt ett grått och disigt Skillingaryds skjutfält.

Skillingaryds skjutfält, grått och disigt

Skillingaryds skjutfält, grått och disigt, en naturkrönika i 14 bilder om den märkliga höstvinterns biologiska mångfald i området kring Väderkvarnen, strax söder om Bohult.

Text och foto Dan Damberg, Skillingaryd, på 2014-års första dag.

1 IMG_0310

En grå och disig dag med hösttemperaturer på upp emot 5 plusgrader, med ”ingen snö alls i sikte”, går jag den lilla vägen från östra sidan upp emot den gamla och sedan länge försvunna Väderkvarnen.

Naturen är tyst med undantag från en och annan kungsfågel som låter höra sina höga små ”kontaktpip”, knappt hörbara för oss som fyllt 50 år och lite till.

Kanske är det fel att säga att naturen är tyst, men det är denna dag bara naturens egna ljud som låter höra sig, vindens sus i träden toppar samt knäppningar och märkliga friktionsljud från trädens stammar i möten med varandra.

2 vaderkvarnen

”En härlig skidtur till Bohult vid Väderkvarnen någon gång 1954 eller 1955. Från vänster Karin Gustavsson, Eva Eliasson och Allan Gustavsson”. Fotograf Sven ”Gliet” Eliasson.

Det svartvita kortet tillhör Eva Eliasson, Vaggeryd.

3 IMG_0314 Borstticka

Ibland ser inte svampar ut som de skall, artvariationen är stor och väder och vind spelar naturligtvis också en stor roll. Trots det märkliga utseendet är detta en borstticka, ”Trametes hirsuta”, substratet är en gammal björklåga.

4 IMG_0316 borsttickor

Även detta är borsttickor, ”Trametes hirsuta”, substratet är samma gamla björklåga som på förra bilden.

Tickor i släktet ”Trametes” har ettåriga fruktkroppar och när de blir äldre blir de vackert zonerade i vitt, grått och brunt.

Tickan växer på stammar och stubbar av lövträd och orsakar vitröta och det finns en förväxlingsart till borsttickan, nämligen sammetsticka, ”Trametes pubescens”, men denna saknar borsthår och är istället sammetsluden.

5 IMG_0317 Slemsvamp Trichia scabra

Bilden visar slemsvampen ”Trichia scabra” och dessa slemsvampar eller ”Mycetozoa” omfattar vanligtvis två stora grupper, som har det gemensamt att de har ett amöbastadium med frilevande amöbor och bildar ett så kallat plasmodium.

Den ena gruppen kallas acellulära slemsvampar eller myxomyceter, som består av en enda cell, ett plasmodium. Det unika är att myxomyceten bildar plasmodium, en enda cell med tiotusentals kärnor, i varje kubikmillimeter protoplasma. Plasmodiet kan vara bråkdelen av en millimeter men hos de största arterna flera centimeter eller decimeter i diameter, ändå är det bara en enda cell.

Den andra gruppen kallas cellulära slemsvampar, ”Dictyostelium”, även kallade falska slemsvampar, och är en encellig social amöba som normalt lever i jord, förna i skog. När bakterierna som den livnär sig på tar slut, strömmar en mängd ”Dictyosteliumceller” samman och utvecklas till en multicellulär organism.

”Dictyostelium”, falsk slemsvamp, går igenom en utvecklingsfas under vilken celler får unika egenskaper och specialiserade funktioner. De cellulära processer som styr växt, rörelse och utveckling av ”Dictyostelium” har konserverats genom evolutionen och är, om inte helt identiska, så i alla fall snarlika, de som pågår i djurceller.

6 IMG_0311

Här ser man en vril eller masurknöl på en björk i närheten av Väderkvarnen, i olika dialekter kallas den även för tjuk, knos eller kosa. Det är en utväxt på träd, där träfibrerna går åt olika håll istället för att gå lodrätt. Denna defekt, som kallas masur, beror troligen av ett genetiskt fel. Masurvirke är mycket eftertraktat, eftersom det anses vackert och dessutom är mycket hårdare än normalt.

7 IMG_0708 Brun kantlav Lecanora sp

Någon art i den svårbestämda gruppen brun kantlav, ”Lecanora subfusca”, sensu latiore, eller i ”vid mening” som uttrycket betyder på latin. Kanske bäst att kalla dessa lavar för ”subfusca”-gruppen då de inte är lättbestämda i fält.

8 IMG_0711

Så här vackert färgad, eller ska vi säga, märkligt färgad kan en björkticka också vara och ändå vara en björkticka, ”Piptoporus betulinus”.

9 IMG_0713

Plötsligt lyser det som av guld på den smala stammen och det är gullkröset, ” Tremella mesenterica” som visar sina vackert orangegula fruktkroppar.

Gullkrös har gula eller orangegula fruktkroppar som är geléartade i konsistensen och oregelbundna i formen med ett veckat och mjukt vågigt eller lite flikigt utseende. Bredden på fruktkropparna är mellan 2-7 centimeter och sporerna är gulaktiga och har en storlek på mellan 10-12 x 9-10 µm.

Om gullkrösets fruktkroppar torkar får de en mörk orangerödaktig färg och blir tunna och mer fasta.

En mikrometer är en längdenhet betecknande 10upphöjt till −6 meter, alltså en miljondels meter eller 0,000 001 meter. Enheten förkortas ”µm”. Mikrometer kommer av SI-prefixet mikro samt grundenheten meter. Levande celler brukar ha en storlek på ungefär 10 mikrometer.

På verkstadsgolvet är det dock fortfarande vanligt att man talar om tusendelar av en millimeter istället för mikrometer, till exempel är ett omyeliniserat axon, en nervtråd utan fetthölje, 1 µm.

10 IMG_0712

Gullkrös, ”Tremella mesenterica”, är en gelésvamp med gula eller orangegula fruktkroppar. Den lever som parasit på skinnsvampar i släktet ”Peniophora”, däribland på arten tätskinn, ”Peniophora incarnata”, som växer på död ved av olika lövträd.

Gullkröset parasiterar på tätskinnet genom att den tar näringen ur värdsvampens mycel med hjälp av en speciell sorts hyfer, så kallade haustorier, som fungerar som sugorgan.

Hos svamparna utgörs haustorierna av säcklika utstjälpningar från hyferna eller av särskilda tunnväggiga hyfgrenar, så kallade haustorialhyfer.

Hos blomväxter fungerar i regel rötterna eller delar av sådana som haustorier. Dessa är vid fästpunkten försedda med ansvällning, och från denna utgår en i värdväxten inträngade fortsättning, som träder i anatomisk kontinuitet med värdväxtens vävnader.

Ibland är haustrierna upplösta i ett penselformigt system av sugtrådar, och hos växtsläktet ”Rafflesia” är hela parasitens växtkropp reducerad till dylika mycelieliknande, i värdväxtens kropp inneslutna trådar. Vid bildningen av embryot hos blomväxterna sker i flera fall näringsupptagandet genom haustorier i form av starkt förstorade celler.

”Rafflesia” är ett släkte inom familjen ”Rafflesiaceae”, som växer i Malaysia och Borneo samt blommar några veckor per år, i januari och februari. Blommans doft påminner om ruttet kött och har som funktion att locka till sig insekter som därigenom befruktar dem. Växten saknar blad och det enda man ser av plantan är den stora blomman. De parasiterar på liansläktet ”Tetrastigma” och släktingar till dessa blommor finns i många svenska hem och brukar då kallas asblommor på grund av den oangenäma doften, som av ruttet kött.

11 IMG_0716

Denna fantastiska och för den biologiska mångfalden så viktiga döda veden, här ett antal granlågor, finns i stort antal bland annat på Berget men även annorstädes inom Skillingaryds skjutfält.

Vårda denna döda, levande, ved, med klokhet när röster höjs om att ”städa upp” efter stormarna för ett antal år sedan då namn som Gudrun och Per flög över Sverige.

12 IMG_0727

Så sakta ur ett mänskligt perspektiv, så fort ur ett naturens och evolutionen perspektiv, återgår den gamla granen till de urgamla kretsloppen.

Under tiden är oändliga mängder med biologisk mångfald hyresgäster och nedbrytare i dess lekamen. I mitten av granlågan lyser några milt gulbeige knöltickor.

13 IMG_0722

En närbild på förra bildens granlåga med de vackra knöltickorna, ”Antrodia serialis”, som förekommer framför allt på gran, men finns ibland även på tall och ytterst sällan på lövträd.

14 IMG_0717

Det finns mycket matnyttigt att hämta under barken på den döda veden, inte minst skalbaggslaver, och detta har våra hackspettar lärt sig att utnyttja, kanske är detta spår efter den i våra trakter mycket ovanliga tretåiga hackspetten, ”Picoides tridactylus”, när den födosökt i området.

Detta får bli avslutningsbilden för denna gång, på återseende.

Läs mer om:

Posta en kommentar

Loading Facebook Comments ...
Relaterade nyheter

Så här gör du för att komma in på vår nya sida

08:50 | Har du hamnat på denna sida så ska du givetvis besöka vår nya sida i stället …. http://värnamo.nu Fungerar… Läs mer

Nu byter vi till nya sidor

10:11 | Framåt lunchtid måndag räknar vi med att göra en flytt till våra nya tidning som framför allt är mobilanpassad…. Läs mer

Fredriksson och Bredow i Värnamo

09:03 | I kväll blir det världspremiär i Värnamo. För första gången kommer det att bjudas på högläsning ur Katarina… Läs mer

Körförbud, narkotikabrott med mera

10:17 | Här följer fler polisnotiser från Värnamo.

Senaste polisnotiserna

10:01 | Här följer de senaste polisnotiserna från Värnamo med omnejd.

Planerar för ny station i Värnamo

08:49 | Om den nya höghastighetsbanan Europabanan kommer passera Värnamo så är det inte säkert att det blir någon station… Läs mer

Bildspel: Rusken runt lockade…

20:04 | I dag har det varit andra dagen av två i arrangemanget Rusken runt.

Mordmisstänkta är släppta

18:47 | De två män som varit anhållna och misstänkta för brottet mord/dråp i Kärda har släppts av jouråklagaren. Beslutet om att… Läs mer

Tånnödagen modell 2015

13:06 | Tånnödagen har firats i många år nu och i går lördag var det dags igen.

Traktorer lockade i Nydala

10:04 | Vi berättade i går om traktorinvasion och mycket mer i samband med Rusken runt.

Mordmisstänkta är 20 och 40 år

09:15 | De två män som är anhållna misstänkta för gårdagens mord i Kärda är födda på 1970-talet och 1990-talet… Läs mer

Hade narkotika i bostaden

09:09 | Strax efter midnatt hittade polisen misstänkt narkotika hemma hos en 40-årig Värnamoman. Polisen hade påträffat honom på stan… Läs mer

Västkust mellan Morups Tånge och Stensjöstrand i Halland

21:52 | Vår natur-och kulturkrönikör Dan Damberg har besökt Västkusten.

Låg på restauranganggolvet…

20:46 | En polispatrull kallades i kväll till en restaurang i centrala Värnamo eftersom en man hade lagt sig på… Läs mer

Brand i container i Värnamo

17:22 | Räddningstjänsten har fått larm o men brand i en container på Ingelundsvägen Vid Volvo och Peltor i Värnamo.

Folkfest för Rusken runt

13:05 | Runt sjön Rusken råder det just ny full aktivitet i varenda buske och vrå. Rusken runt bjuder som… Läs mer

50-årig man mördad i Kärda

11:34 | En man i 50-årsåldern är påträffad död i Kärda. Förundersökning om mord eller dråp är inledd. Flera personer är… Läs mer

Bowling mot cancer

10:11 | Bowlinghallarna runt om i landet går nu samman i kampen mot cancer. I Värnamo arrangerar Bowlingmagasinet söndagen den… Läs mer

Trafikolycka – sex personer inblandade

09:53 | Klockan 09.37 fick SOS larm om en trafikolycka på riksväg 27 mellan Bredaryd-Forsheda med två fordon som det var… Läs mer

Långa ögonfransar hos Sandra

17:36 | Ovanligt många kvinnor i Värnamo promenerar omkring med tjusiga ögonfransar. Nu finns det en förklaring till detta.

Länets psykvård bäst på tillgänglighet

09:16 | Psykiatrin i Jönköpings län är bäst i landet när det gäller tillgänglighet. I Värnamo fick 100 procent av… Läs mer

Skickades hem från akuten med hjärnblödning

08:52 | En ung kvinna skickades hem från sjukhuset i Värnamo med medicin mot kramper. Men sjukhusets läkare hade missbedömt… Läs mer

Sprutar in lim i nyckelhål

08:48 | De senaste dagarna har ett par boende på Nygatan i Värnamo drabbats av ett de inte kunnat ta… Läs mer

Stannade inte för barn – fick böta

08:46 | Polisen hade i går morse en kontroll vid Borbackaskolan i Bor och noterade då att en bilist körde… Läs mer

Bestulen på ny båtmotor

08:46 | En 40-årig Rydaholmsman blev mellan 26–27 augusti bestulen på sin nya båtmotor värd 23 000 kronor som förvarades… Läs mer

Sprang från brottsplatsen

08:45 | ICA Kvantum drabbades vid 20-tiden i går kväll av en stöld av smink. Personal observerade en man som… Läs mer

Stulen mobil kunde spåras

08:42 | En tysk kvinna förlorade sin mobiltelefon Iphone när hon var på Statoil på Växjövägen i Värnamo. Telefonen har… Läs mer

Stölder och misshandel

08:36 | Ett axplock ur polisanmälningar.

Centern debatterar öppna landskap

08:13 | Centerpartiet i Värnamo kommun har sänt oss en insändare där ämnet öppna landskap tas upp. Här kommer den… Läs mer

Ledigt jobb som säljare

20:57 | Nevotex i Nässjö söker via Codeq säljare till möbelbranschen. Läs mer på vår jobbsida.