Svampsäsongen 2013, del 4

Vår naturkrönikör Dan Damberg har tittat närmare på höstens svampar.

Svampsäsongen 2013, del 4

Svampsäsongen 2013, del 4, en naturkrönika i 7 bilder om att det trots sommartorkan och hög värme blev en svampsäsong i år också.

Text och foto Dan Damberg, Skillingaryd, i mitten av oktober 2013.

 

1 IMG_0184

I och med denna krönika som utgör den fjärde delen om årets svampsäsong förklarar jag denna härmed för avslutad. Nåväl, trattkantareller och frostvaxskivlingar kommer att kunna plockas långt in i december om vädret tillåter, men detta får räkas för bonus eller överkurs.

Årets svampsäsong blev en hyfsad sådan trots allt, dock inte alls i paritet med till exempel föregående års säsong men för att ha varit i princip uträknad på grund av sommartorka och hög värme så blev den trots allt riktigt bra.

Mina favoritsvampmarker i närmiljön är området runt den lilla vackra gölen Östersjön på Skillingaryds skjutfält och denna vackra bild på den lilla gölen får bli inledningen till denna krönika.

2 IMG_0161

Ett antal rökslöjskivlingar, ”Hypholoma capnoides”, växer på dolda vedrester förmodligen av tall då detta är det dominerande trädslaget här, en och annan björk växer dock också i närområdet.

De växer ofta i täta grupper på murkna stubbar och stockar av barrträd men som sagt ibland också på björk. På grund av att de växer mycket tätt, som min bild visar, är hattarna ofta rökfärgade av de nedfallande sporerna från svamparna i närheten.

Rökslöjskivlingen räknas som en god matsvamp, men använd endast hattarna och övre delen av foten då den nedre delen ofta blir träig i konsistensen.

Var dock försiktiga vid plockning och undvik förväxling med de nära släktingarna svavelgul slöjskivling, ”Hypholoma fasciculare” och tegelröd slöjskivling, ”Hypholoma lateritium”, som båda är giftiga.

3 IMG_0165

Två exemplar av streckmusseron, ”Tricholoma portentosum”, är en ätbar svampart som hör det stora musseronsläktet ”Tricholoma” och växer i skogslandskap i Europa och Nordamerika.

Till färgen är foten vitaktigt med ett mer eller mindre framträdande litet ljusgulaktigt inslag, och enligt min bild får man konstatera att foten är mer framträdande ljusgul.

Som matsvamp kan streckmusseronen stekas, stuvas, användas i soppor eller läggas in och den kan användas för sig eller i blandas med andra svampar.

Den kan ibland förväxlas med kantmusseron, ”Tricholoma sejunctum”, eller gallmusseron, ”Tricholoma virgatum”. Gallmusseronen är dock svagt giftig och oätlig samt har ett bittert smakande kött, därav namnet.

4 IMG_0174

Bildens art stor riddarmusseron, ”Tricholoma auratum”, är en nära släkting till riddarmusseron, ”Tricholoma flavovirens”, som den också till stor del liknar. Svampen växer i barr- och lövskogar i hela Sverige och trivs uppenbarligen bra här på tallmoarna inom Skillingaryds skjutfält.

Svampen är vackert svavelgul med bruna fjäll på hatten som ibland dock kan vara svåra att se. Hattens ovansida är klibbig och därför oftast täckt med sand, barr och vissna löv. Skivorna är gula, och hela svampen har en karakteristisk lukt som påminner mycket om fuktigt mjöl.

Arten har tidigare ansetts som en läcker matsvamp, men flera allvarliga förgiftningsfall har rapporterats under de senaste nio åren, framför allt från Frankrike, vilket skulle kunna tyda på en möjlig förgiftningsrisk.

5 IMG_0175

Tickor på trädstammar eller död ved är väldigt vackert, ett av naturens många konstverk, här består konstverket av en klibbticka, ”Fomitopsis pinicola”, på en gammal, grov, ännu levande tal invid den lilla gölen Östersjön.

6 IMG_0192

Svampar behöver inte ha det traditionella utseendet med en hatt och en fot, utan svamp kan även se ut som bildens art gul svampsnylting, ”Hypomyces chrysospermus”. Den har här angripit en Karl-Johan, stensopp.

Gul svampsnylting är en svampart som först beskrevs av Tul. & C. Tul redan år 1860, och arten ingår i släktet ”Hypomyces” samt i familjen ”Hypocreaceae”. Arten gul svampsnylting är reproducerande i Sverige och inga underarter finns listade.

Ovan i min text står “… beskrevs av Tul. & C. Tul.” vilket betyder att denna art beskrev vetenskapligt av, i detta fall, två personer som heter Charles Tulasne och Louis René Tulasne. De får då benämningen auktor vilket betyder upphovsman. Inom biologin avses den person, eller som i detta fall de personer, som först publicerar det vetenskapliga namnet samt på samt beskriver en organism på giltigt sätt, det vill säga, efter vissa bestämda regler.

Charles Tulasne levde mellan åren 1816-1884 och var en fransk fysiker, mykolog och illustratör.

Louis René Tulasne levde mellan åren 1815-1885 och var en äldre bror till Charles Tulasne. Han forskade inom området mykologi.

Tillsammans publicerade dessa bröder en mängd vetenskapliga publikationer bland annat om studiet och klassificeringen av svampar.  En mycket berömd svampbok av bröderna Tulasne heter ”Selecta Fungorum Carpologia” och finns för övrigt fortfarande att köpa på bland annat via Adlibris och Bokus.

7 IMG_0193 Gul svampsnylting, Hypocrea chrysosperma

Parasitsvampen gul svampsnylting, som på bilden har angripit en Karl-Johan, är enligt uppgift inte giftig i så måtto att den angriper centrala nervsystemet eller något annat vitalt organ i kroppen, utan man blir ”helt enkelt” rejält magsjuk under en kortare tid. Men ät den inte!!

Proceduren för att avgöra svampars giftighet och matlämplighet var lite annorlunda innan moderna analysmetoder som gaskromatografi och masspektrografi slagit igenom, man smakade helt enkelt på svampen. Först lite grand som spottades ut, sedan lite mer som svaldes ner och sedan allt mer och mer tills en normal portion ätits, och om då inga symtom dykt upp antogs svampen vara ätlig. Detta förfaringssätt gällde för övrigt det mest från naturens skafferi som människa, och djur, genom alla tider lärt sig att äta och tåla.

Hos snyltingangripna svampexemplar som bildens Karl-Johan slutar hatten att växa medan foten sväller upp abnormt. Så småningom blir hela svampen överdragen med en hinna liknande camenbertmögel, som för övrigt ger smaken i delikatessosten Camenbert, och givetvis är sådana mögelangripna svampar helt oätliga. Till sist faller de angripna svamparna ihop och bli guldgula, lösa och illaluktande, precis som på min bild.

Läs mer om:

Posta en kommentar

Loading Facebook Comments ...
Relaterade nyheter

Så här gör du för att komma in på vår nya sida

08:50 | Har du hamnat på denna sida så ska du givetvis besöka vår nya sida i stället …. http://värnamo.nu Fungerar… Läs mer

Nu byter vi till nya sidor

10:11 | Framåt lunchtid måndag räknar vi med att göra en flytt till våra nya tidning som framför allt är mobilanpassad…. Läs mer

Fredriksson och Bredow i Värnamo

09:03 | I kväll blir det världspremiär i Värnamo. För första gången kommer det att bjudas på högläsning ur Katarina… Läs mer

Körförbud, narkotikabrott med mera

10:17 | Här följer fler polisnotiser från Värnamo.

Senaste polisnotiserna

10:01 | Här följer de senaste polisnotiserna från Värnamo med omnejd.

Planerar för ny station i Värnamo

08:49 | Om den nya höghastighetsbanan Europabanan kommer passera Värnamo så är det inte säkert att det blir någon station… Läs mer

Bildspel: Rusken runt lockade…

20:04 | I dag har det varit andra dagen av två i arrangemanget Rusken runt.

Mordmisstänkta är släppta

18:47 | De två män som varit anhållna och misstänkta för brottet mord/dråp i Kärda har släppts av jouråklagaren. Beslutet om att… Läs mer

Tånnödagen modell 2015

13:06 | Tånnödagen har firats i många år nu och i går lördag var det dags igen.

Traktorer lockade i Nydala

10:04 | Vi berättade i går om traktorinvasion och mycket mer i samband med Rusken runt.

Mordmisstänkta är 20 och 40 år

09:15 | De två män som är anhållna misstänkta för gårdagens mord i Kärda är födda på 1970-talet och 1990-talet… Läs mer

Hade narkotika i bostaden

09:09 | Strax efter midnatt hittade polisen misstänkt narkotika hemma hos en 40-årig Värnamoman. Polisen hade påträffat honom på stan… Läs mer

Västkust mellan Morups Tånge och Stensjöstrand i Halland

21:52 | Vår natur-och kulturkrönikör Dan Damberg har besökt Västkusten.

Låg på restauranganggolvet…

20:46 | En polispatrull kallades i kväll till en restaurang i centrala Värnamo eftersom en man hade lagt sig på… Läs mer

Brand i container i Värnamo

17:22 | Räddningstjänsten har fått larm o men brand i en container på Ingelundsvägen Vid Volvo och Peltor i Värnamo.

Folkfest för Rusken runt

13:05 | Runt sjön Rusken råder det just ny full aktivitet i varenda buske och vrå. Rusken runt bjuder som… Läs mer

50-årig man mördad i Kärda

11:34 | En man i 50-årsåldern är påträffad död i Kärda. Förundersökning om mord eller dråp är inledd. Flera personer är… Läs mer

Bowling mot cancer

10:11 | Bowlinghallarna runt om i landet går nu samman i kampen mot cancer. I Värnamo arrangerar Bowlingmagasinet söndagen den… Läs mer

Trafikolycka – sex personer inblandade

09:53 | Klockan 09.37 fick SOS larm om en trafikolycka på riksväg 27 mellan Bredaryd-Forsheda med två fordon som det var… Läs mer

Långa ögonfransar hos Sandra

17:36 | Ovanligt många kvinnor i Värnamo promenerar omkring med tjusiga ögonfransar. Nu finns det en förklaring till detta.

Länets psykvård bäst på tillgänglighet

09:16 | Psykiatrin i Jönköpings län är bäst i landet när det gäller tillgänglighet. I Värnamo fick 100 procent av… Läs mer

Skickades hem från akuten med hjärnblödning

08:52 | En ung kvinna skickades hem från sjukhuset i Värnamo med medicin mot kramper. Men sjukhusets läkare hade missbedömt… Läs mer

Sprutar in lim i nyckelhål

08:48 | De senaste dagarna har ett par boende på Nygatan i Värnamo drabbats av ett de inte kunnat ta… Läs mer

Stannade inte för barn – fick böta

08:46 | Polisen hade i går morse en kontroll vid Borbackaskolan i Bor och noterade då att en bilist körde… Läs mer

Bestulen på ny båtmotor

08:46 | En 40-årig Rydaholmsman blev mellan 26–27 augusti bestulen på sin nya båtmotor värd 23 000 kronor som förvarades… Läs mer

Sprang från brottsplatsen

08:45 | ICA Kvantum drabbades vid 20-tiden i går kväll av en stöld av smink. Personal observerade en man som… Läs mer

Stulen mobil kunde spåras

08:42 | En tysk kvinna förlorade sin mobiltelefon Iphone när hon var på Statoil på Växjövägen i Värnamo. Telefonen har… Läs mer

Stölder och misshandel

08:36 | Ett axplock ur polisanmälningar.

Centern debatterar öppna landskap

08:13 | Centerpartiet i Värnamo kommun har sänt oss en insändare där ämnet öppna landskap tas upp. Här kommer den… Läs mer

Ledigt jobb som säljare

20:57 | Nevotex i Nässjö söker via Codeq säljare till möbelbranschen. Läs mer på vår jobbsida.