Urban debatterar kemikalier

Vi har fått ett debattinlägg om kemikalier.

Centern tar ansvar för vår framtid och våra barn

Vi har för mycket kemikalier i vår vardag och alla, inte minst föräldrar,vill veta vilka gifter som finns i den egna miljön och hur det påverkar oss.

Det handlar om barnens leksaker till maten vi äter men även kläderna vi bär närmast kroppen.

För att åstadkomma en giftfri vardag är det extra viktigt att det är enkelt att göra bra och giftfria val
Det ska inte krävas en examen i kemi för att ta reda på kemikalierna i kläder, mobilskal och badankor påverkar oss.

Barn är extra känsliga. Till exempel kan hormonstörande kemikalier leda till att mäns spermier får sämre kvalitet. Det innebär alltså att om en liten grabb utsätts för hormonstörande kemikalier, kan leda till att han i vuxen ålder svårt kunna bli pappa.

Därför vill Centerpartiet se ett slags FASS för kemikalier där konsumenter enkelt kan se vilka ämnen som finns i olika produkter och vilka biverkningar de kan ge. Det skulle vara ett bra sätt för konsumenter och inköpare av olika slag att få bättre koll på gifterna runt omkring oss.

I läkemedelsregistret FASS jan konsumenter gå in och läsa om sin medicin, vad den innehåller och vilka biverkningar den kan ge.

Ett kemikalie-FASS skulle kunna funka på samma sätt.

Urban Nilsson
Centerkandidat i höstens val från ÅS, Bredaryd

En enda kommentar
  1. Jörgen Lindelöf skriver:

    Vad beträffa farliga kemikalier i våra hushållsplaster så finns det redan ett vedertaget system som bl.a. Livsmedelsverket hänvisar till. DIN-skalan 6120, plasternas så kallade FASS!
    Dagligen utsätts vi för plaster i hushållsprodukter, leksaker och mycket annat som innehåller Bisfenol A, Ftalater, PVC, Polystyren, Flamskyddsmedel mm. Hur vet jag då det som konsument?
    Jo, på varje plastprodukt, oftast i botten, finns en triangel innehållande en siffra från 1 till 7 den s.k. DIN-skalan 6120. Alla plaster är farliga men siffran 3, 6 och 7 är helt olämpliga att använda i hushållet. Kött-tråget i livsmedelshandeln, där kött, fisk och annat förvaras är ofta märkt med triangel och siffran 7. Andra produkter innehållande dessa olämpliga plaster är matlådor, yoghurtburkar, plastbestick, kontaktlinser, nappflaskor, Petflaskor mm.
    Vissa av dessa plaster bör man, ett barn, absolut inte ens ta på. Ändå så hittar man dessa farliga plaster i såväl livsmedelshantering som på leksaker. Dessa plaster konstateras vara hormonstörande och påverkar möjligheten att få barn, kan orsaka ADHD, cancer, diabetes. Vi letar efter mediciner till dessa sjukdomar, men glömmer orsaken till varför vi drabbas av dem. Men vem bryr sig. Skrämselpropaganda! Välj själv! Men du väljer även för ditt barn!
    På bland annat adresserna http://kurera.se/skaffa-plastkoll/ samt http://kurera.se/skaffa-plastkoll/ finns nedan symboler med respektive förklaring av plastinnehåll och dess biverkningar.

    PET – Polyeteneterftalat (Triangel med siffran 1)
    PET-plast används ibland annat i returflaskor och livsmedelsförpackningar för flytande livsmedel, grönsaker och i ugnståliga förpackningar. Polyestertyg är också gjort av PET. PET-plast anses generellt har en låg miljö- och hälsorisk, men frågan diskuteras sedan man hittat hormonstörande ftalater i drycker som förvarats i PET-flaskor.
    TIPS! Skaffa en vattenflaska i annat material.

    PE-HD – Polyetylen med hög densitet (Triangel med siffran 2)
    Polyetylen med hög densitet är används i förpackningar för flytande produkter som mejerivaror, smör och rengöringsmedel. Den finns också i allt från motorolja till skärp och väskor.
    PE-HD har låg miljörisk med får inte hettas upp!

    PVC – Polyvinylklorid (Triangel med siffran 3)
    PVC-plast finns ibland annat leksaker och butiksförpackningar för kött och grönsaker. Det finns också i mjuk plastfilm för mat och förpackningar för rengöringsmedel, schampo, matolja, medicinsk utrustning, plastmattor, ytterväggar och rörledningar. PVC-plast är hård och har därför ofta tillsatser av mjukgörande ftalater, som ofta är en stor del av materialets totalvikt. Ftalater är bevisat hormonstörande och misstänks bland annat ligga bakom svårigheter att få barn, ADHD och barnallergier.
    TIPS! Undvik så mycket som möjligt. Hetta absolut inte upp. Köp PVC-film utan mjukgörare.

    PE-LD – Polyetylen med låg densitet (Triangel med siffran 4)
    Polyetylen med låg intensitet finns förpackningar till bröd, fryst mat, plastpåsar, kläder och möbler.
    Plasten har inga kända miljö- och hälsorisker, men ska inte hettas upp.

    PP – Polypropylen (Triangel med siffran 5)
    Polypropen tål höga temperaturer och finns därför i förpackningar som kan värmas i mikrovågsugn. PP finns dessutom i allt från sugrör till ketchupflaskor. Ämnet har låga miljö- och hälsorisker.

    PS – Polystyren (Triangel med siffran 6)
    Polystyren finns i engångsserviser, yoghurtförpackningar och engångsburkar för till exempel sallader. Det förekommer också i leksaker, datorer och köksmaskiner. PS tillverkas av etylbensen som enligt vissa forskarrapporter tenderar att hamna i den förpackade maten. Hälsoeffekterna av etylbensen på människor är dåligt kända, men djurförsök har visat på lever-, njur- och testikelskador. Polystyren finns också i expanderad form i frigolit och cellplast, som kött ofta förpackas i. Cellplast kan vara impregnerad med bromerade flamskyddsmedel, som är svårnedbrytbara och i vissa fall hormonstörande.
    TIPS! Undvik så långt du kan!

    Övriga plaster (undvik) (Triangel med siffran 7)
    Samlingsgruppen övriga plaster är en brokig kategori. Bland ”sjuans” plaster hittar du i allt från ipods och skyltar till nappflaskor, sportflaskor och matlådor. Din stekspade för teflonpannan av polyamid hamnar också i den här kategorin. Bioplaster som också hamnar i den här kategorin är inte hälsofarliga. Men här finns också polykarbonat, en hård genomskinlig plast som ofta hittas i flaskor och karaffer. Polykarbonat innehåller det hormonstörande ämnet Bisfenol A, som sedan åren 2011 är förbjudet i nappflaskor.
    TIPS! Undvik så mycket du kan, särskilt i närkontakt med mat!

    Eftersom siffrorna bara anger plastproduktens huvudsakliga plast och inte eventuella tillsatser, kan det vara bra att vara extra restriktiv när det gäller plast som är i kontakt med mat.

    Nummer 3: PVC-plast.
    Finns i allt från butiksförpackning av kött och leksaker till byggnadsmaterial. Materialet i sig är hårt, därför tillsätts mjukgörare i form av ftalater. De kan utgöra en stor andel av plastens totala vikt. Ftalater läcker till omgivningen under en produkts hela livstid. De är hormonpåverkande, stör fortplantningen och det finns även studier som påvisar risk för barnallergier.

    Nummer 6: Polystyren.
    Det är en ganska hård plast som används till, bland annat, leksaker, köksmaskiner, datorer och yoghurtburkar. Används i expanderad form i cellplast, exempelvis i köttråg i mataffären. Tidigare har cellplast blåsts upp med hjälp av olika ozonnedbrytande ämnen. Cellplast kan vara impregnerad med bromerade flamskyddsmedel.

    Nummer 7: En övrigt-kategori, även exempelvis laminat mellan olika i sig ofarliga plaster märks med en sjua. Undvik helst produkter som är märkta med 7, framförallt produkter som används för mat.
    Den här märkningen finns på många olika varor, allt från CD-fodral till nappflaskor och matlådor.
    Plaststekspaden till teflonpannan är exempelvis gjord av polyamid. Nylon är en annan polyamidplast. ABS-plast är vanlig i plastkonstruktioner av olika slag, t ex i dammsugare. I gruppen finns också bioplaster som inte förknippas med risker. Men märkningen finns också bland annat på polykarbonat, en hård och glasklar plast, vanlig i exempelvis tillbringare. Polykarbonat innehåller det hormonpåverkande ämnet bisfenol A. Från och med mars 2013 införde EU förbud av bisfenol A i nappflaskor.

    Märkningen med ”glas och gaffel”-symbolen eller orden ”till livsmedel” används på alla material för att visa att materialet är säkert att använda till livsmedel.

    Ytterligare information finns på Livsmedelsverkets hemsida http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Kemiska-amnen/Forpackningsmaterial/Plast-i-kontakt-med-livsmedel/

    Jörgen Lindelöf
    Medborgarkonsult

Posta en kommentar

Loading Facebook Comments ...
Relaterade nyheter

Så här gör du för att komma in på vår nya sida

08:50 | Har du hamnat på denna sida så ska du givetvis besöka vår nya sida i stället …. http://värnamo.nu Fungerar… Läs mer

Nu byter vi till nya sidor

10:11 | Framåt lunchtid måndag räknar vi med att göra en flytt till våra nya tidning som framför allt är mobilanpassad…. Läs mer

Fredriksson och Bredow i Värnamo

09:03 | I kväll blir det världspremiär i Värnamo. För första gången kommer det att bjudas på högläsning ur Katarina… Läs mer

Körförbud, narkotikabrott med mera

10:17 | Här följer fler polisnotiser från Värnamo.

Senaste polisnotiserna

10:01 | Här följer de senaste polisnotiserna från Värnamo med omnejd.

Planerar för ny station i Värnamo

08:49 | Om den nya höghastighetsbanan Europabanan kommer passera Värnamo så är det inte säkert att det blir någon station… Läs mer

Bildspel: Rusken runt lockade…

20:04 | I dag har det varit andra dagen av två i arrangemanget Rusken runt.

Mordmisstänkta är släppta

18:47 | De två män som varit anhållna och misstänkta för brottet mord/dråp i Kärda har släppts av jouråklagaren. Beslutet om att… Läs mer

Tånnödagen modell 2015

13:06 | Tånnödagen har firats i många år nu och i går lördag var det dags igen.

Traktorer lockade i Nydala

10:04 | Vi berättade i går om traktorinvasion och mycket mer i samband med Rusken runt.

Mordmisstänkta är 20 och 40 år

09:15 | De två män som är anhållna misstänkta för gårdagens mord i Kärda är födda på 1970-talet och 1990-talet… Läs mer

Hade narkotika i bostaden

09:09 | Strax efter midnatt hittade polisen misstänkt narkotika hemma hos en 40-årig Värnamoman. Polisen hade påträffat honom på stan… Läs mer

Västkust mellan Morups Tånge och Stensjöstrand i Halland

21:52 | Vår natur-och kulturkrönikör Dan Damberg har besökt Västkusten.

Låg på restauranganggolvet…

20:46 | En polispatrull kallades i kväll till en restaurang i centrala Värnamo eftersom en man hade lagt sig på… Läs mer

Brand i container i Värnamo

17:22 | Räddningstjänsten har fått larm o men brand i en container på Ingelundsvägen Vid Volvo och Peltor i Värnamo.

Folkfest för Rusken runt

13:05 | Runt sjön Rusken råder det just ny full aktivitet i varenda buske och vrå. Rusken runt bjuder som… Läs mer

50-årig man mördad i Kärda

11:34 | En man i 50-årsåldern är påträffad död i Kärda. Förundersökning om mord eller dråp är inledd. Flera personer är… Läs mer

Bowling mot cancer

10:11 | Bowlinghallarna runt om i landet går nu samman i kampen mot cancer. I Värnamo arrangerar Bowlingmagasinet söndagen den… Läs mer

Trafikolycka – sex personer inblandade

09:53 | Klockan 09.37 fick SOS larm om en trafikolycka på riksväg 27 mellan Bredaryd-Forsheda med två fordon som det var… Läs mer

Långa ögonfransar hos Sandra

17:36 | Ovanligt många kvinnor i Värnamo promenerar omkring med tjusiga ögonfransar. Nu finns det en förklaring till detta.

Länets psykvård bäst på tillgänglighet

09:16 | Psykiatrin i Jönköpings län är bäst i landet när det gäller tillgänglighet. I Värnamo fick 100 procent av… Läs mer

Skickades hem från akuten med hjärnblödning

08:52 | En ung kvinna skickades hem från sjukhuset i Värnamo med medicin mot kramper. Men sjukhusets läkare hade missbedömt… Läs mer

Sprutar in lim i nyckelhål

08:48 | De senaste dagarna har ett par boende på Nygatan i Värnamo drabbats av ett de inte kunnat ta… Läs mer

Stannade inte för barn – fick böta

08:46 | Polisen hade i går morse en kontroll vid Borbackaskolan i Bor och noterade då att en bilist körde… Läs mer

Bestulen på ny båtmotor

08:46 | En 40-årig Rydaholmsman blev mellan 26–27 augusti bestulen på sin nya båtmotor värd 23 000 kronor som förvarades… Läs mer

Sprang från brottsplatsen

08:45 | ICA Kvantum drabbades vid 20-tiden i går kväll av en stöld av smink. Personal observerade en man som… Läs mer

Stulen mobil kunde spåras

08:42 | En tysk kvinna förlorade sin mobiltelefon Iphone när hon var på Statoil på Växjövägen i Värnamo. Telefonen har… Läs mer

Stölder och misshandel

08:36 | Ett axplock ur polisanmälningar.

Centern debatterar öppna landskap

08:13 | Centerpartiet i Värnamo kommun har sänt oss en insändare där ämnet öppna landskap tas upp. Här kommer den… Läs mer

Ledigt jobb som säljare

20:57 | Nevotex i Nässjö söker via Codeq säljare till möbelbranschen. Läs mer på vår jobbsida.