SIS + WIK = SANT!?

Sedan en tid tillbaka har det förts diskussioner om ett samgående herrlagen Skillingaryds IS – Waggeryds IK emellan.

Båda lagen för en tynande tillvaro: SIS spelar i fyran men kämpar med näbbar och klor att hänga kvar.

WIK spelar i femman och har inte heller rosat marknaden i år.

Särskilt SIS har haft problem att fylla sin spelartrupp sedan bland annat många gått till grannklubben Klevshults SK och i våras var det tveksamt om man ens skulel få ihop ett lag..

Nu är verkligen frågan om en sammanslagning kan förbättra läget.

– Absolut inte. Två så pass stora orter som Skillingaryd och Vaggeryd måste kunna klara ut att hålla lag i division fyra, var och en för sig, säger en till WIK-fotbollen närstående person.

Frågan är i alla fall aktuell och om det blir en konstgräsplan på en av orterna ökar kanske chansen till ett gemensamt seniorlag.

Det har inte diskuterats att slå samman ungdomsverksamheten. Däremot kan det vara aktuellt att även damlagen slås samman.

Per Bunnstad
Skrivet av Per Bunnstad
34 kommentarer
 1. SIS-supportern skriver:

  Ett helt befängt förslag, samarbeta istället med KSK. Vi som har så många bra ungdomar måte väl klara att hålla seniorlag.

 2. Annan SIS-supporter skriver:

  Bara att hålla med föregående talare. KSK o WIK har båda haft två lag i seriespel o SIS knappt fått ihop ett lag, ytterst märkligt. Det måste saknas kompetens nånstans. Vad säger att fotbollen skulle bli bättre med ett lag än två? Vad händer med klubbkänslan? Det hela slutar väl bara med att WIK tar över o att de också tar hand om konstgräsplanen. SIS-ledare, tänk till!

 3. Fotbollssupportern skriver:

  Varför inte se det positiva som en sammanslagning kan medföra? Det håller inte att resonera som en del gör att Skillingaryd och Vaggeryd BORDE ha egna seniorlag. Verkligheten ser ut som den gör, läget är annorlunda mot 15 år sedan. Verkar som många personer i den här kommunen inte hänger med nuförtiden. Vad ska man göra om det finns 7-8 spelare…Waggeryd har inte heller någon jättetrupp.

  Trist med många bakåtsträvare som inte har möjlighet eller förmåga att se något annat än det som varit. Vakna!

 4. Annan SIS-supporter skriver:

  Men vad beror det på att det bara finns 7-8 spelare? KSK har 25!!! Det hela slutar väl med att Linus initiativ med en kostgräsplan ger en sådan i Vaggeryd o att fotbollen dör i Skillingaryd. Satsa på Anders Forsman som tränare i SIS o på ungdomar i A-laget. Det är väl inte att vara bakåtsträvare att bygga på en förening som vi har. Det är väl bakåtsträvande att lägga ned SIS fotboll

 5. Undrande skriver:

  Är det någon som vet hur stor trupp SIS har? (hur många spelare totalt som kan spela i seniorlaget)

 6. Supportern skriver:

  Sant är detta, WIK äter upp oss om vi gör detta bygg istället på våra ungdomar o försök få tillbaka några av dem som gått till ksk

 7. Fotbollssupportern skriver:

  Vad jag hört har inte KSK varit särskilt många i höst heller. Vilka ungdomar pratar du om? Finns väldigt få ungdomar i SIS som är redo för seniorfotboll. Om inte SIS går ihop med WIK så finns det inget seniorlag, punkt slut. Hade det funnits ungdomar att lyfta upp så hade det varit en annan sak, nu finns det inte det. Hur många ser på fotboll i Waggeryd och Skillingaryd i dagsläget? Inte många. Fotbollen håller på att dö. Förändra och våga göra något annat då det i dagsläget inte finns något annat alternativ. Den som inte ser det har är dåligt påläst….

 8. undrande skriver:

  vilken konstgräsplan menar du?? Den som inte finns??

 9. Medlem skriver:

  Problemet för sis är väl inte brist på spelare utan brist på ledare. Med fler ledare och en bra organisation runt lagen blir det också spelare. Men finns det fotbollsintresse i skryd? 30 åskådare på matcherna…. dra igång en ordentlig valberedning o se till att det förstärks med 5 nya ledare. Bra idé om Forsman, värva honom = 5 nya spelare till SIS o en fin kille som tränare

 10. WIK-supporter skriver:

  Helt klart tar vi emot SIS i WIK. Ni är välkomna till IP o vår kommande konstgräsplan. VI har fotbollskultur med bra ledare o spelare å konkurrera gärna om platserna här.

 11. Linus skriver:

  Herregud, det är väl inte 1 april i dag. Det skulle aldrig fungera med en fotbollsklubb med Skillingaryd och Waggeryd, mig veterligen finns det bara en sammanslagning i svensk idrott som har lyckats, det är HV 71. Annars har alla sammanslagningar misslyckats. Klarar inte klubbarna av att få ihop lag är det väl mer naturligt att SIS går ihop med Klevshults SK och att WIK söker sig till Hooks IF. Men ett lag med SIS och WIK skulle bli dödsstöten för fotbollen i kommunens två största orter.

 12. Lars Svensson skriver:

  Bra skrivet Linus

 13. supporter skriver:

  Det finns ingen rim och ranson att en så pass liten kommun som Vaggeryd ska ha 3-4 klubar som härvar runt i lägre divisioner. Fast har man ingen ambition att gå upp i högre divisioner så kan man ju fortsätta vara trångsynt. Herr och damlag kan slås ihop och sen har man pojk och flicklag i respektive klubbar. Förstår inte varför man inte vill få ett bra lag kommunen istället för flera mycket sämre.

 14. Linus skriver:

  Intressant debatt här, men det är tydligen bara jag och Lars Svensson som vågar gå ut med namn, jag ger inte mycket för anonyma inlägg

 15. Patric Anvegard skriver:

  Jag lägger ingen värdering huruvida en sammanslagning av WIK och SIS är bra eller dåligt men att som Linus påstå att HV71 är den enda lyckade sammanslagningen i svensk idrott är långt ifrån korrekt. Sammanslagningar av föreningar har alltid förekommit både på hög nivå och på gräsrotsnivå. Exempel på sådana är:
  Husqvarna FF
  FC Trollhättan
  Limhamn Bunkeflo
  Gefle IF
  Mjällby AIF
  Luleå Hockey
  Oskarshamn (IK70)
  etc
  Alla på sk elitnivå… Finns säkert många fler.. Dessa är tagna ur mitt minne…

  Ex på gräsrotsföreningar som slagit ihop
  IFK Stockaryd/Rörvik
  Lindås/Långasjö
  Älmeboda/Linneryd
  Lekeryd/Svarttorp
  Treby
  VMA IK
  VSGF/JAIK

  Vilka som kan anses vara lyckade resp misslyckad är upp till var och en att bedöma men jag vet med säkerhet att vissa av de uppräknad klubbarna ovan definitivt kan anses vara lyckade exempel.

 16. Linus skriver:

  Jag kan ju nämna två exempel där Skillingaryd och Vaggeryd har haft gemensam idrott och det har barkat åt skogen. Skillingaryd/Vaggeryds handbollsklubb var framgångsrik för 20 år sedan. Men det var bara vaggerydsbor med och till slut bytte klubben namn till Vaggeryds HK. Vet faktiskt inte om den klubben existerar i dag. Vidare har vi Skillingaryds Innebandyklubb som ochså var framgångsrika och den mesta verksamheten var i Vaggeryd. Sedan kom en ny arena i Skillingaryd och verksamheten rasade och nu spelar de i lägsta divisionen. Det fungerar inte med gemensamma lag med Skillingaryd och Vaggeryd

 17. Linus skriver:

  Ditt inlägg gör ju allt för att stoppa en sammanslagning. Du skriver  precis som att WIK ska äta upp SIS. Välkomna till IP, va är det som säger att eventuell verksamhet ska bedrivas där, konkurrera om platserna här, SIS ligger högre i seriesystemet, blivande konstgräsplan i Vaggeryd, finns inget beslut om det, men däremot ett förslag om att bygga en i Skillingaryd. Bra ledare, ja det finns det säkert, bland annat är ju a-lags tränaren i fotboll en före detta hockeyledare i SIS

 18. Michael Andersson skriver:

  Handbollsklubben svhk bildades 1972 bytte namn till Hk Vaggeryd 1988.

  har aldrig varit 2 separata klubbar Linus, rätta mig gärna om jag har fel.
  så någon sammanslagning av 2 klubbar har det ju aldrig varit tal om eller hur. Använd bättre exempel!
  mvh Michael Andersson

 19. spelare skriver:

  Kan bara tala som spelare för ett av kommunlagen. om SIS och WIK går ihop så skulle det kännas spännande. Viktigast är väl vad vi spelare tycker eller? Vad jag vet så är de flesta mycket positiva till förslaget. Sen får alla ”tyckare” säga vad de vill…

 20. Guy Fawkes skriver:

  Det låter intressant, men visa frågor jag undrar över som inte står i texten.
  var ska man spela? ska man ha en gemensam styrelse? skall ekonomin skötas tillsammans?
  När man planerar ett så stort arbete bör man ha riktlinjer klara, anser jag.
  Dock en applåd till denna webbsida som ger oss möjligheten att debattera frågan.

 21. Michael Andersson skriver:

  Linus: frågan är om det största misslyckandet är namnbytet eller det sporstliga misslyckandet? Vad jag vet har aldrig en skillingarydsbo hindrats från att spela handboll i vaggeryd, och om man då menar att skillingaryd och vaggeryd har en gemensam verksamhet så är väl det fallet med dom flesta föreningarna i kommunen??

 22. 60-talist som varit med förr skriver:

  Linus, du får ge dig. Skulle det vara bra med samarbete så är det väl inget fel. Det är väl bara bra att kommunens klubbar drar samman i stället för isär. Sen tror jag ju inte på det här, men det är en helt annan sak. Verkar som om fotbollen i SIS inte skötts så som man skulle önskat, det är helt enkelt för få ledare i SIS som inte orkar att själva dra lasset. Det är där skon klämmer, enligt var jag fått höra. SIS borde utlysa till ett krismöte för att få fram fler ledare, flytta upp några från u-sidan för där finns många dugliga. Nån skrev nåt liknande o jag håller med, för nog borde vi väl på 4000 invånare kunna hålla lag på både herr o damsidan i Skillingaryd. Hockeyn hade problem för några år sedan då man skulle dra ur A-laget men då tog lite nya ledare tag i det o det ordnade upp sig. Går nog även med fotbollen

 23. Kommunsupporter! skriver:

  Tycker det låter som en vettig idé. Hellre ett gemensamt lag än inga lag alls? Angående innebandyn kan man lätt konstatera att det inte är skillingaryd/vaggeryd som är problemet. Det är bra mycket djupare än så.

  För det första ”snor” hockeyn alla ungdomar vilket bygger en verksamhet. Inget konstigt med det, barn ska göra det dom gillar bäst. Men eftersom det inte kommer några spelare underifrån av bra kvalité (tillräckligt alltså, div II) så måste man värva utifrån. Folk från Jönköping.

  Först tog mattsson/ygemar/ragnarsson upp laget högt, sen anslöt jkpg-spelare och behöll laget där. Tyvärr fanns det inga ledare då det ofta är barnens föräldrar och barnen uteblir som sagt. Då får ett fåtal för mycket att göra. Och de slutar.

  Och finns det ingen ledning och styrning försvinner spelarna och det var precis vad som hände. Nuvarande alag är en kombination av skillingaryd och vaggerydsfolk och det fungerar utmärkt även om det är på korpnivå nästan. Huvudsaken är att man har roligt?

  Att säga att det beror på skillingaryd/vaggeryd och att det inte går att samverka mellan orterna som Linus säger är bara kvalificerat skitsnack av någon som inte har insyn.

 24. Lars Seger skriver:

    Intressant diskussion detta med sammanslagning av WIK & SIS. Tycker dock det är 5-10 år för sent vilket jag sagt tidigare. Nu är det ju under bilan kan man säga, fn är det WIK som har störst ungdomsverksamhet om man tittar på ungdomslagen. Och att diskutera vad en ev konstgräsplan ska ligga med hänvisning till serietillhörighet är ju bara befängt! Om vi nu tycker vi har råd med detta så ska den självklart ligga på Vaggeryds IP. Här är troligtvis dubbelt så många aktiva om man jämför orterna (bara att titta på resp hemsidor)! När det gäller serier så är det ju lika numer med.
     Hur ska ekonomin skötas? Fn är det väl WIK som har lite i kassan om jag inte är helt felunderrättad. När det gäller spelare så har de väl spelat ihop i ett flertal gånger genom åren så detta är väl det minsta problemet som jag ser det. Det är kanske dags att ”rätta mun efter matsäck” kan man säga? Vad jag kan se så får nog SIS svårt att få ihop ett A lag på herrsidan om man ska se som det är nu: Inget b lag eller J lag, pojkar födda 98 är nästa lag som kommer ”upp”. 14 år är för ungt för att spela Seniorfotboll. Inte för att WIK har det så mycket bättre, men det fylls på underifrån i alla åldersgrupper. P17 års laget är nästa lag underifrån nästa år vilket inte heller är så bra.
     Men! Om man löser ekonomin så skulle detta fungera tror jag även om jag är tveksam! Risken är att det blir diskussion om vad en konstgräsplan ska ligga som vi nog inte ha råd med när skolan, äldreomsorg osv ser ut som den gör just nu. Lös detta först och tillsätt kunniga och kompetenta styrelseledamöter så kan det gå bra.

 25. Lars Seger skriver:

    Du glömde den 3:e parametern som stavs: Pengar. Kommer inte pengarna in så sticker spelarna till de som pröjsar mest numer.

 26. WIK-tränare sedan 20 år skriver:

  Min tro är att föreningarna har det antal spelare de förtjänar. Att slå samman seniorverksamheterna är som att kissa i byxan. Varmt och skönt till en början men sedan samma bekymmer igen fast i två klubbar. Att lyssna på spelarna är viktigt fotbollsmässigt, därav uttrycket ”att man har vad man förtjänar”. Det är dock inte spelarna som skall avgöra frågan utan föreningarna. Föreningskultur och traditioner och framförallt klubbkänsla är viktiga värden som sätts på spel för kortsiktiga lösningar. Vilken division är ok för dessa framåtsträvare som tror kommunen om resultatmässiga stordåd? Sluta upp med de här dumhetena och satsa på klubbarnas egna förmågor, vårda ungdomslagen och tänk långsiktigt och framför allt se till att spelarna är med i processen runt lagbygge och tränarfrågor. Hur vi trivs med varandra är viktigare än kortsiktig framgång.
  Fantastiskt ”Böna” numera neutraliserad ”Sis-are” enlig Linus. Undrar vad de andra Götaforsborna säger om det:)

 27. Undrande skriver:

  Kan väll ändå inte finnas några summor att plocka ut som spelare i div4 och 5 eller för den delen 4 elit? Därimot en bra tränare kostar en del!

 28. Götaforsbon skriver:

  WIK-tränare. Suveränt: delar din uppfattning till 100 %. Brukar annars
  inte lägga mig i så mkt men ni unga spelare – lyssna på de erfarna,
  gräset är inte grönare på ena sidan dule bäck än på den andra.

 29. Lars Seger skriver:

  Att tro att en ”stjärna” spelar gratis är att tro på mycket. Det är inte i 4:an & 5:an pengarna försvann. Det var högre upp i seriesystemet det skedde. Både för SIS & WIK.

 30. Undrande skriver:

  Kan du utveckla det där?

 31. Fotbollsintresserad skriver:

  Jag tycker att detta är det enda rätta. Både SIS och WIK har tyvärr sett sina bästa dagar. Vill man se fotboll i högre divisioner igen i kommunen så är nog ihopslagning ett måste. Man hade fått en bred trupp, vilket hade resulterat i att man fått ett slagkraftigt A- och B-lag. Sedan tycker jag även man borde passa på att slå ihop deras 2 äldsta ungdomslag till ett juniorlag för att få ytterliggare bredd.

 32. 100% skriver:

  Spelar ingen roll om vi slår ihop… högre seriesystem blir det ändå inte. Det finns bara en lösning, sluta spela fotboll i vaggeryds kommun och satsa på badminton och bandy.

 33. Michael Andersson skriver:

  Kennet Àdolfsson och Björn Ericsson var de två som var med och drog igång handbollen. Men det kanske var så att Björn var skillingarydsbo på den tiden vad vet jag….,
  Handbollsklubben finns kvar med en verksamhet utan seniorlag.

  Innebandyn har jag absolut ingen aning om hur det är med.Det vet du bättre.

 34. Fotbollsentusiast skriver:

  Det finns ju idag 4 fungerande fotbollsanläggningar i kommunen.
  Ett samarbete mellan SIS/KSK och WIK/HIF är väl självklart så att varje anläggning kan ha 1 seniorlag och även då kunna bedriva sin ungdomsverksamhet.
  Detta kan på sikt höja nivån på fotbollen i kommunen,men det krävs nog att klubbarna blir lite mer på tårna så att intresset för fotbollen ökar och består.
   

Posta en kommentar

Loading Facebook Comments ...
Relaterade nyheter

IFK P03 vann Adventscupen

15:41 | IFK Värnamo P03 vinnare vann i dag Adventscupen i Burseryd.

test

12:17 | test detta är bara ett test

Anna spelar EM-kval

13:21 | Anna Anvegård från Bredaryd är åter med i det svenska fotbollandslaget.

Bra av Jonna och Mira

07:00 | Det gick bra för ett par tjejer från Värnamobygdens RF vid tävlingar i Perstorp. Jonna Johansson vann i… Läs mer

Michaela vann GP-final

06:34 | Till finalen i Sweden Grand Prix i Göteborg deltog systrarna Michaela och Johanna Arvidsson från Skillingaryds Skyttegille och… Läs mer

Bra spel av VIK-herrarna

22:01 | Värnamo IK herrar har i dag spelat sin andra träningsmatch. Det blev 7–9 hemma mot Jönköpings City.

Fina resultat av golfjuniorer

20:44 | Det var fler än Pelle Edberg som spelade fin golf i dag som hans brorson och tjejer från… Läs mer

Plitvice förlorade på ”öa”

20:19 | Visingsö hemmabesegrade i kväll Plitvice från Vaggeryd med 6–3 (2–1) i en mycket bra match för att vara… Läs mer

Bara en poäng för B/R/H

19:24 | Hemma vann kombinationslaget Bor/Rydaholm/Horda mot Hultsjö Atom med 5–2. I dagens bortaretur fick B/R/H nöja sig med en poäng.

Klar seger för IFK:s U-damer

19:16 | IFK Värnamos U-damer jagar Alvesta GIF i division 3. I dag blev det tre nya poäng då Älmhults… Läs mer

4–1 för SIS-damerna

19:11 | Skillingaryds IS fortsätter att kämpa om andraplatsen i damfyrans Jönköpingsgrupp.

1–14 för WIK-damerna

19:05 | Waggeryds IK har det kärvt i damtrean och i kväll blev det ett bottennapp.

Rikard tog SM-brons

18:36 | Rikard Andersson från Bredaryd är Sveriges tredje starkaste man i sin viktklass upp till 105 kilo.

Carina fixade ett BSOK-guld

17:49 | Ett guld och ett silver blev medaljfacit för Bredaryds SOK när stafett-DM sprangs utanför Målilla.

Pelle blev tvåa på Europatouren

17:00 | Det blev till slut en andraplats för Pelle Edberg på Europatouren i Prag. Han var ett tag i ledningen under… Läs mer

Ny förlust för Bor

16:49 | Bors SK fortsätter att förlora i fotbollsfemman. Det blev 0–3 på Rastavallen mot Virestad.

Satte seniorerna på plats

11:32 | Juniorerna hos Värnamo Golfklubb har satt juniorerna ordentligt på plats i en motsvarighet till Ryder Cup och Solheim… Läs mer

Andreas gjorde hole in one

23:00 | Pelle Edberg spelade bra på Europatouren i dag men en Värnamogolfare visade också formbesked.

73-årig skyttetradition i Skillingaryd

21:15 | Skyttetävlingen Högtidsskjutningen har hållits sedan 1942 på Skillingaryds Jaktskyttebana,

Enkel seger för HV71

20:23 | HV 71 tog en klar seger i Champions League genom att hemmabesegra danska Sønderjyske med 7–1.

Vaggerydstös tvåa i Festivalloppet

19:36 | Tilly Olsson från Vaggeryd gjorde en riktigt bra insats då hon sprang Festivalloppet i Strömsnäsbruk i dag.

WSK och Vaggeryd i topp

18:36 | Det blev fyra lokala segrar i HIK-spelen i friidrott i Hovslätt i dag. Två av segrarna tog Emma… Läs mer

Fem lokala DM-guld i orientering

18:25 | DM i medeldistansorientering utanför Oskarshamn blev lokalt sett lyckat. Hela fem klassvinster tog bygdens fyra klubbar.

Forsman hjälte i Waggeryds IK

17:15 | Viktor Forsman hade bara gjort ett mål för sitt Waggeryds IK inför dagens botamöte mot IFK Stockaryd/Rörviks IF…. Läs mer

Lysande spel av Pelle Edberg

17:10 | Pelle Edberg är efter tre av fyra dagars spel på Europatouren i Prag tvåa.

Hook bröt förlusttrenden

17:05 | Efter tre raka förluster är Hook tillbaka i vinnarspåret i Jönköpingssexan. Det blev 4–0 (2–0) borta mot Barnarp.

Rydaholm tog poäng i Alvesta

16:53 | Toppmötet Alvesta – Rydaholm i elitfyran slutade 2–2.

1–0 blev 1–2 för Bredaryd Lanna

16:05 | Trots et tidigt ledningsmål lyckades inte Bredaryd Lanna hemmabesegra Habo utan matchen slutade 1–2 (1–1).

Västboås vann trots dåligt spel

15:22 | Eril Larsson var tungan på vågen när Västboås drygade ut serieledningen efter 1–0 (1–0) borta mot Jönköpings BK.

IFK-damerna vann klart

14:44 | IFK Värnamo dam bortabesegrade Egnahem med 5–1.